Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков, който в

...
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков, който в
Коментари Харесай

САМО В BNEWS! Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на Каракачанов

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Жеков, който в четвъртък бе отведен за разпит поради вноса на боклуци, се оказа задържан. Това заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева пред публицисти във връзка провеждата от сутринта спецакция в София, Пловдив, Ботевград и Русе. Потвърди се и неофициалната информация, че тя е обвързвана с противозаконен импорт на боклуци от Италия. Заедно с Жеков са задържани още петима души.

Обиски бяха осъществени в жилища на Жеков, както и в офиси на русенските предприемачи Атанас и Пламен Бобокови, които с изключение на в бизнеса с автомобилни масла, вземат участие и в този с преработването на акумулаторен и оловен скрап, само че също по този начин и полиетилен и попипропилен.

Твърди се, че братята също се разпитват. Мобилните им телефони са изключени.

По-интругуващото и обществено знае се, че братята имат роднинска връзка с вицепремиерът Красамир Каракачанов, който от години покровителства над тях. Приятелството им потегля от родния град Русе, като даже се приказва, че точно Каракачанов е бил кум на единият от двамата братя.

Още при започване на 2019 година BNews изкара на ярко следващата скица на министъра на защитата.

Държавата се опита да избави губещата инвестиция на русенските предприемачи ( "Арена Русе " АД), като за задачата благодарение на Каракачанов им бяха отпуснати 20 млн. лева

Припомняме, че Арена Русе беше открита през 2015 година, на повърхност 6 хиляди квадратни метра. Малко след откриването й тя смени името си на "Арена Монбат ". Подписаният с „ Монбат “ контракт за генерално спонсорство бе за период от две години, с алтернатива за продължение с още една. Времето изтече, а залата не носеше никакви доходи, инвестицията се оказа пагубна за братята, които са близки до Вътрешна македонска революционна организация и се чудеха по какъв начин да се отърват от воденичния камък на шията си.Така Каракачанов за следващ път употребява държавните лостове, с цел да пробута свои хора с облажване от държавната хазна, в която текат средстава от елементарния поданик.

Според наши сигурни източници в схемата с боклука с изключение на зам.-министъра на екоминистерството и русенските братя, присъединяване в незаконната група е взел и самият Каракачанов. Именно околните връзки с Бобокови е спомогнало схемата да проработи. По думите им облагата от противозаконният импорт на боклуци се е деляла по равно.

Публично известна загадка е и, че екоминистерство е напълно под опеката точно на партията на Каракачанов Вътрешна македонска революционна организация. Припомняме, че при започване на тази година задържан бе и министърът Нено Димов. Той бе персонално предложение на Каракачанов при сформиране на кабинета "Борисов-3 ".

Кои в действителност са братя Бобокови?

Те са измежду най-богатите българи, като съгласно разнообразни ранглисти на в първата десетка на баровците у нас. Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас - на 2 ноември 1959 година, а Пламен на 31 октомври 1968 година По това време селото е известно с лозята, винарската си маза и остарелия комунистически жанр Бобокови. Един от него – Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Русе. Той не е нито татко, нито чичо на двамата, както се приказва, само че несъмнено им е родственик макар, че братята гледат от ден на ден да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от дребни се развиват "правилно " за това време. Атанас приключва най-престижното русенско учебно заведение – Английската гимназия, а Пламен – второто по авторитет – Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по това време компетентност, за която се желае специфична рекомендация от градския комитет на партията – интернационалните стопански връзки, а Пламен – също влиятелното право в Софийския университет.

Демокрацията ги заварва в София – дребният още следва, а огромният работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!
Баткото Атанас внезапно взема решение да емигрира в Съединени американски щати. Какво е правил там, не е обществено известно, само че скоро се връща и през 1992 година братята основават първата си компания в родното си село Пиргово – едноличния търговец "Бобоков и синове ". Единият към този момент е на 33 година, а другият – на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като “облекла и аксесоари – магазини”. Години след старта на бизнеса им те са към този момент в топ 10 на България по благосъстояние.

Обаче те завъртат и търговия с горива. Пазарът се нормализирал, облагите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по личните им самопризнания, решили да създават масла.

"Приста ойл " е учредена през ноември 1993 година в русенската рафинерия, която е преработвала добития нефт от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари единствено за една година ще са били доста, тъй като братята си построяват цех и през 1995 година стартират произвеждане на смазочни масла с марката "Приста ".

Четири години по-късно приватизират завода за батерии в Монтана - "Монбат”. С придвижване на годините, братята към този момент имат фабрики в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да доставят с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската войска.

Притежават и сбирка от антики, оценена на 80 млн. евро. Имената им бяха измежду спряганите в Народното събрание като хората, поради които бе гласуван новият закон за културното завещание, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им позволява и да създадат първия частен музей в родината.

Бобокови, както съвсем всички предприемачи на прехода, в действителност са измежду получилите от алените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и по тази причина е било странното престояване на Атанас в Съединени американски щати, а след това и бързото струпване на капитали, разкриват осведомени още преди години.

Имената им бяха забъркани с това на Христофорос Аманатидис-Таки.

През 2008 година ченгета им иззеха сбирка от 400 старинни монети и антична каляска. Тогава към момента го нямаше законът за частните сбирки и те не бяха легални. Като член на тайфа за противозаконни археологически разкопки бе задържан и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и взе участие във фондацията “Братя Бобокови”. Бизнесмените твърдяха, че имат постоянни документи за експонатите си.

Имената на братята изплуват още един път по отношение на престъпна преживелица. След покушението против Манол Велев през 2007 година излиза наяве, че те вземат участие дружно с него в ръководството на Сдружение "ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС " - организация с нестопанска цел.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР