Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (втората от дясно на ляво)

...
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (втората от дясно на ляво)
Коментари Харесай

Всички ученици получават точка за спорната задача от матурата по български


Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (втората от дясно на ляво) разгласи, че противоречивата задача се анулира. Сн. БГНЕС

Спорната задача 7 от матурата по български език и литература се анулира и всички зрелостници ще получат по 1 точна за нея, без значение дали са дали отговор вярно, или не.

Това оповестиха от Министерството на обучение и науката в сряда - два дни след наложителния изпит, на който се явиха над 51 000 дванайсетокласници. Решението за това е взето на съвещание в сряда сутринта, а във вторник родители алармираха за неверния съгласно тях въпрос.

Ето и противоречивата задача:

" В кое от изреченията не е позволена граматическа неточност:
А) Гласуваните ремонти в новия закон ще обиден директно въздушния и сухопътен превоз в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и упорит претендент впечатли комисия.
В) Още на следващия ден господин Каменов, юриста на братовчедка ми, ще те потърси, с цел да подготвиш нужните документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина към 100 км, са ситуирани голям брой забавни обекти. "
Според отговорите на теста, оповестени в уеб страницата на Министерството на образованието и науката, правилният отговор е Б - т.е. това изречение е вярно. Според родители и съгласно някои експерти обаче в него думата " комисия " би трябвало да бъде членувана и това прави и това изречение неверно.

От министерството на образованието обясниха, че експертите, подготвяли тестванията и проверявали дилемите в тях, са безапелационни, че в посочения за верен отговор Б граматическа неточност няма.

Това сподели и шефът на Института за български език към Българската академия на науките проф. Светла Коева. Според нея няма граматическо предписание, което да изисква думата " комисия " да бъде членувана. В изречението имало семантична неточност - т. е. хората биха членували думата. Писано предписание в граматиките, че определителният член е наложителен в този случай, обаче липсвало. Затова съгласно нея формулировката на задача и посоченият правилен отговор са верни.

Въпреки това зам.-министър Таня Михайлова изясни, че откакто тя обърква учениците и основава неустановеност, ще бъде анулирана и всички зрелостници ще получат по 1 точка за нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР