Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов може да се превърне

...
Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов може да се превърне
Коментари Харесай

ХАКЕР: Зам.-министърът Михаил Стойнов става обвиняем за компютърни престъпления

Зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов може да се трансформира в обвинен за компютърно закононарушение. Това научи „ Сега “ от източници от прокуратурата.

В момента държавното обвиняване прави инспекция по прословутата информация на ДАНС, която стана причина ЦИК да анулира машинното гласоподаване за първия тур на локалните избори.

Проверката е формирана за компютърно закононарушение. В момента тече експертиза, която би трябвало да е подготвена до седмица. Точно от резултатите й зависи дали ще бъде формирано досъдебно произвеждане и дали Стойнов ще бъде притеглен към наказателна отговорност.

Експертизата би трябвало да откри дали това, върху което Стойнов е осъществил достъпът, е осведомителна система. И в случай че е – дали достъпът е законосъобразен. Ако специалистите кажат, че става дума за осведомителна система и достъпът е непозволен, то това изпълва съставът на член 319а от Наказателния кодекс.

В обясненията си Стойнов споделя, че е свалил кода, с цел да си поиграе с него.

Зам. основният прокурор Мария Павлова разяснява през днешния ден, че по инспекцията работи както персонално прокурор, по този начин и самата ДАНС. „ Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС. Вече са изискани компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете. Снети са пояснения от лицата, които имат усещания. Възложено е експертно проучване. Като в огромната си част решението дали има задоволителни данни за формиране на досъдебно произвеждане ще зависят от резултатите от това проучване “, сподели Павлова.

По думите й към този момент са снети пояснения от чиновници от Министерството на електронното ръководство, от института по метрология, от този по стандартизация, въобще от всички, „ които имат отношение по дейностите, които предхождат узаконяването на машините “.

Павлова изясни, че прокуратурата е сезирана от ДАНС на 26 октомври, когато са сезирани и другите институции.

Прокуратурата разяснява и различен, случай, косвени обвързван с изборите – около изказванията на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който се оплака, че му е оказан напън да не организира публични поръчки за стотици милиони. По този случай скоростно е формирано досъдебно произвеждане, а Йоловски получи и защита.

Разследването е формирано по сигнал на Има Такъв Народ и се чака подателите на сигнала да дадат показания в понеделник. В него са изказванията, изнесени от Има Такъв Народ и след председателския съвет в Народно събрание в навечерието на изборите. Досъдебното произвеждане се води за закононарушение по работа, осъществено от длъжностно лице от МЕУ. От управлението на прокуратурата обясниха, че се ревизира огромен интервал и се изследва дали има или няма упражняван напън върху длъжностни лица.

Реклама

„ Сега “ научи, че по следствието към момента не са разпитани нито Кирил Петков, нито Божидар Божанов, за които Йоловски твърди, че са го притискали. Първо ще бъдат изследвани въпросните публични поръчки.

„ Случаят е задоволително значим и изисква експедитивност “, разяснява зам. основният прокурор Павлова. Държавното обвиняване не вижда двоен стандарт или различен проблем с това, че стремително е формирано досъдебно произвеждане.

В ЦИФРИ

Зам. основният прокурор Мария Павлова изясни още, че около изборите Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са били в чудесно взаимоотношение и съгласуваност и са свършили доста работа.

На тези избори е имало 30 000 лица с имунитет – претенденти за общински съветници и кметове.

Павлова означи, че има наклонност сигналите за изборни нарушавания да се усилват. За тези избори досега са постъпили 3393 сигнала, което е 52% повече от сигналите, подадени за локалните избори през 2019 година Има растеж и при формираните досъдебни производства – в този момент са формирани 231, а през 2019 година – 136.

Видеонаблюдението след края на гласуването изигра роля при разкриването, сподели Павлова.

Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура пък напомни, че за тези избори от ЦИК е пожелан и свален имунитетът на четирима души.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев също акцентира какъв брой добре е работило междуведомственото звено. „ Локализирахме всички рискови секции и наблюдавахме всички лица “, уточни Коцев.

Сигналите, постъпили в Министерство на вътрешните работи, са най-вече за пазаруване на гласове, за заличаване и разваляне на предизборни материали, за корпоративен избор, за пропаганда, за проведено гласоподаване, за откриване на тайната на вота. Най-много сигнали имало за областите Бургас, Благоевград и Пазарджик.

Вече има и две присъди, реализирани със съглашение – едната условна, а другата – санкция.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР