Зам.-главният прокурор Иван Гешев се опасява, че заради предстоящия избор

...
Зам.-главният прокурор Иван Гешев се опасява, че заради предстоящия избор
Коментари Харесай

Гешев очаква съревнованието за нов главен прокурор да е мръсно и кално

Зам.-главният прокурор Иван Гешев се притеснява, че поради идния избор на нов основен прокурор ще се купуват магистрати, политици и публицисти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Пред медиите той разяснява, че тези процеси към този момент са почнали.

Гешев направи параленост с днешните думи на главния очевидец по делото КТБ Бисер Лазов, който описа, че е отишъл с Цветан Василев в Париж през септември 2012 година Там взел участие на среща с французин и Димитър Абаджиев, на която неведнъж било споменавано името на някогашния началник на Националната следствена работа и зам.- основен прокурор Бойко Найденов. По думи на Лазов Василев платил 50 000 евро на чужденеца, с цел да организира пиар и лобистки мероприятия в идващите три месеца.

Според Гешев думите на очевидеца били показателни за метода, по който политико-икономическата мафия се опитвала да назначи основен прокурор при предходен избор. Той изясни, че щом това се е случило тогава, то в този момент тези процеси щели да са още " по-брутални ", защото поради работата на прокуратурата са наранени много съществени олигархични ползи.

Според зам.-главният прокурор настоящето съревнование за избор се обрисува да е мръсно и кално.

Гешев обаче подсети, че мандатът на настоящия основен прокурор ще продължи още осем месеца и съобщи, че всеки, който счита, че този мандат към този момент е приключил, щял да остане отчаян.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че актуалният основен прокурор Сотир Цацаров е предложил процедурата за избор на нов да бъде открита на 15 юли и да завърши на 14 ноември.

Президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор.

Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда ".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г. стана очевиден скрито изработен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов декларира на Борисов: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра ".

При встъпването си в служба новият правосъден министър Данаил Кирилов изясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предварително преустановяване на мандатите на ръководителите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, откакто разнообразни организации възнегодуваха против неналичието на такава. Основното искане беше за обезпечаване на опция основният прокурор да бъде разследван и да напуща прибързано поста си, само че към него прибавиха и шефовете на висшите съдилища. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР