Зам.-главната прокурорка Красимира Филипова е сред номинираните магистрати за членове

...
Зам.-главната прокурорка Красимира Филипова е сред номинираните магистрати за членове
Коментари Харесай

Заместничка на Гешев ще става член на ВСС

Зам.-главната прокурорка Красимира Филипова е измежду номинираните магистрати за членове на идващия Висш правосъден съвет. Прокурорите избират директно четирима от 25-членния Висш съдебен съвет. Общото заседание на прокурорите е планувано за два дни - на 2 и 9 юли. По лист настоящите прокурори в страната са 1519. Срокът за номинации е до 1 май, като дотук са издигнати 6 кандидатури.

Освен Красимира Филипова номинирани са и апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, Николай Димитров, който завежда отдел  " Съдебен " във Върховната касационна прокуратура, районният прокурор на Сливница Пламен Петков и Добринка Калчева от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Владимир Николов е ръководител на Асоциацията на прокурорите в България, която непроменяемо поддържа дейностите и позициите на основния прокурор.

Съдиите, прокурорите и следователите избират 11 от членовете на Висш съдебен съвет. Главният прокурор и ръководителите на двете висши съдилища са членове на Висш съдебен съвет. А 11 членове на съвета се избират от Народното събрание, само че с квалифицирано болшинство от 2/3, което може да се окаже проблем, защото. 

Парламентът още не е разкрил процедурата по желание, с който по закон би трябвало да е завършил до 3 септември - месец преди края на мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Номинации се вършат до 2 месеца преди избора. Т.е. в случай че приемем, че изборът ще е в последния вероятен миг, кандидатурите на партиите би трябвало да са ясни до началото на юли.

За единственото си място във Висш съдебен съвет следователите издигнаха 3 кандидатури, и за съдиите предложиха 15 души за своята квота от шестима.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР