Заличаването на Минно-геоложкия университет Св. Иван Рилски чрез включването му

...
Заличаването на Минно-геоложкия университет Св. Иван Рилски чрез включването му
Коментари Харесай

Проф. Копрев за окрупняването на университети: Удар срещу МГУ е и удар срещу националната сигурност

Заличаването на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски " посредством включването му в нова мегаструктура е удар против минерално-суровинния и енергиен бранш, против опцията за бъдещо развиване на България и, в края на краищата, против националната ни сигурност - написа ректорът на висшето учебно заведение проф. доктор инж. Ивайло Копрев в изпратено до във връзка концепцията за огромно уедряване на държавни висши учебни заведения.

Публикуваме цялостния му текст:

Подготвяното уедряване на университети е в несъгласие със заложената в Стратегията за развиване на висшето обучение концепция, че обединяването на висши учебни заведения ще става само на непринуден принцип, посредством основаване на консорциуми за висше обучение, без загуба на тяхната правосубектност.

Не е допустимо предвижданите просветителни промени да доведат до повишение равнището на висшето обучение. Намаляването на „ количеството “ на университетите няма да докара до повишение на „ качеството “. Напротив - то ще се утежни от механичното обединение на университети. Качеството на висшето обучение е функционалност от компетенциите на университетския състав в съответния университет. В това отношение образованието в МГУ е обезпечено и интернационално прието. Потвърждава го и класацията на Станфордския университет (САЩ), в която преподаватели от МГУ за втора поредна година са измежду влиятелните два % топ учени в света с максимален принос в развиването на актуалната просвета.

МГУ „ Св. Иван Рилски “ е институцията, олицетворяваща връзката сред обучение, просвета и бизнес. Заличаването на сходен университет, посредством предвижданото преструктуриране на висшето обучение ще докара до загуба на еднаквост. Университетът е различим с името си в целия свят и включването му в нова мегаструктура би довело до внезапно понижаване на бъ
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР