Заличаването на една от най-скандалните истории в близкото ни минало,

...
Заличаването на една от най-скандалните истории в близкото ни минало,
Коментари Харесай

ИПК „Родина“ отлетя в небитието

Заличаването на една от най-скандалните истории в близкото ни минало, носеща натрапчивия привкус на пари, корупция и надменност, приключи с...взрив.

Скелетът на незавършената постройка на ИПК „ Родина “ на бул. „ Цариградско шосе “, който се трансформира в един от най-ярките знаци на безнаказания разгул в благата ни татковина, беше опустошен от последния й притежател –

компания „ Изток плаза инвест “ АД .

Тя е владеене на фамилията на лекар Михаил Тиков, който държи най-голямата верига лечебни заведения в страната (най-известната от тях е „ Софиямед “).

Иначе съгласно Търговския указател акционерното сдружение е благосъстоятелност на „ Булфарма “ (51%) и на „ Диагностично-консултативен център Софиямед “ (49%). Поредният притежател на парцела е записал акционерното сдружение „ Изток плаза “ като приемник на едноличното акционерно сдружение „ Евротест надзор “ (собственост по това време на „ Еврохолд България “АД) на 4 юни 2009 година. Капиталът му е 6.3 млн. лева, а предметът му на активност е ръководство на недвижими парцели.

Чрез записаната в Пазарджик „ Булфарма “ доктор Михаил Тиков е притежател на най-голямата (по приходи) верига лечебни заведения – в София – „ Софиямед “, в Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и Бургас.

Фамилията на доктора предприемач има ползи и в хотелиерския отрасъл. Тя има два хотела под марката „ Хеброс “ - в Пазарджик и в Батак, а преди година закупи и столичния „ Силвър хотел “ наоколо до зоопарка.

Самото сдружение „ Изток плаза “ има и терен от 9.3 декара в столичния квартал „ Дианабад “. Сделката за него е подписана през 2009-а и е на стойност 4 млн. лв..

Като имаме поради всичко това не е чудно, че притежателят на 42-ата дка терен на „ Цариградско шосе “, върху които се издига социалистическия монумент ИПК “Родина “, се е погрижил взривяването на постройката да бъде следено и съобразено с разпоредбите за сигурност.

Окончателната разпродажба на издигнатият през 80-те години за издателско-полиграфичен комплекс за потребностите на тогавашния стожер на комунистическия режим в. „ Работническо дело “, беше опустошен поради нефункционалните му характерности и градивни проблеми, които са били открити при направеното й проучване.

(Вижте момента на взрива)

https://www.youtube.com/watch?v=mbcWgmyPSg8&feature=youtu.be

Какъв нов колос ще се пръкне на това място ,

към момента не е ясно. Ако съдим по градоустройствените индикатори на терена, сигурно се чака да вдигнат снага един или пък няколко небостъргача, защото котата корниз за него е 75 метра. А като се има в поради, че парцелът е ситуиран на 42 дка, а коефициент на активност тук е 3.5 при компактност на застрояване 60%, сметките демонстрират, че разгъната застроена повърхност на бъдещите градежи, умерено би могла да бъде... 157 000 кв.метра.

От компанията-собственик, към момента се въздържат да огласят желанията си, под претекст, че още проучвали градоустройствените благоприятни условия на терена, въпреки те да са напълно ясни, в случай че се съблюдават параметрите, заложени в общия градоустройствен проект на столицата.

Но както знаем, у нас изключения от разпоредбите не са невъзможни...

Инак,

апетитния парцел беше платен от последния си притежател

през юли 2018 година. Тогава частният правосъден реализатор Стоян Якимов съумя да отърве столицата от разрухата, грозяща столицата близо 40 години.

видния народен представител от Движение за права и свободи и мастит предприемач Делян Пеевски.

След два търга за продажбата на активите на някогашния Издателско-полиграфически комплекс техен притежател стана сдружението „ Изток плаза “, което предложи общо 40 млн. лева на затъналите в задължения „ Родина тауър “ ЕООД и Издателско-полиграфически комплекс „ Родина “АД. Срещу тази сума сдружението получи незавършената постройка на бул. „ Цариградско шосе “, както и някогашната печатница на комплекса, паралелно с 42 дка терен.

Тъне в мъгла обаче информацията: какъв брой от тези пари са стигнали до синдиците на КТБ и са постъпили в масата на несъстоятелността, откакто е известно, че продавачите са били кредитирани с големи суми от банкрутиралата КТБ?

Тук е моментът да напомним и

още нещо за предходните притежатели

-„ Родина тауър “ ЕООД и Издателски полиграфически комплекс „ Родина “АД. Едноличното сдружение с лимитирана отговорност в действителност е 100% благосъстоятелност на акционерното сдружение. Неговите акции пък са владеене на „ Обединени български вестници “АД. Според последния оповестен протокол от общото заседание на това сдружение от 2014-а то се съставлява от майката на предприемача народен представител Пеевски - Ирена Кръстева. С решение на Софийския градски съд от 17 февруари 2017г. самото акционерно сдружение „ Обединени български вестници “ е с прекъсната комерсиална активност... по иск на прокуратурата. За негов ликвидатор е била назначена Светлана Бояджиева.

Компанията на маститото медийно семейство ( Кръстева - Пеевски) се ангажира да събори изоставените здания и да разчисти терена или да довърши строителството, само че това по този начин и не се случи.

След банкрута на Корпоративна комерсиална банка целият Издателско-полиграфически комплекс на „ Цариградско шосе “, към този момент 100% благосъстоятелност на Кръстева и синът й, стартира да запада стремително. ИПК стопира обслужването на големите си заеми към банката.

Всъщност става дума за два заема - единият на стойност 34.3 млн. лева ., като в началото усвоената сума е била 24.7 млн. лева, отпусната на 17 август 2012 година. С този заем е финансирана покупката на самото ИПК. По-късно дългът е повишен с още 9.6 млн. лв..

Причината е, че на сдружението бе наложена глоба от Агенцията за приватизация (в размер на 20 млн. лева.), защото не извършва ycлoвиятa по контракта. Според тях, откакто „ Poдинa тayъp “ получи парцелите, недостроената постройка трябваше дa бъдe дoвъpшeнa или дa бъдe cъбopeнa. Нещо, което не ce слyчи.

Вторият заем от КТБ е за 20 млн. евро , е провиснал на 17 юни 2014 –– безусловно три дни преди „ събарянето “ на банката и е предопределен “за градежи и имотни цели “. Кредитът е отчасти гарантиран с трета подред ипотека върху постройката на ИПК „ Родина “. Заемът е бил усвоен неотложно и средствата са трансферирани на различен кредитополучател – „ Инфраструктурна

Компания “. Парите са били употребявани основно за обслужването и изплащането на дълга към банката.

Стана ясно, че

вземанията и по двата заема

(на обща сума над 70 млн. лева.) са били обявявани за продажба на незначително ниска цена макар сериозните обезпечения по тях.Странно за какво не се е появил никой, който да прояви интерес към тях...?!

Но пък това е пътя да се стигне до търга на частния правосъден реализатор, който съумява да продаде „ обезпеченията “...на съвсем половин цена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР