Зала Врачански съкровища в Регионалния исторически музей във Враца ще

...
Зала Врачански съкровища в Регионалния исторически музей във Враца ще
Коментари Харесай

Ремонт затваря зала във врачанския музей

Зала " Врачански съкровища " в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде затворена краткотрайно, оповестиха от управлението на институцията, Причината са ремонтни действия. 
В залата са експонирани находките от Могиланската могила. Златният венец и златните обици са едни от шедьоврите на античното златарство. Уникалният сребърен наколенник с позлата е локално произвеждане и носи белезите на тракийското декоративно изкуство. Към сбирката са включени и голям брой златни и сребърни приложения. В същата експозиция са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, показани от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, приложения и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник. В обособени витрини са подредени произведения на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Възраждането.
От 29 март 2023 година залата действа с изцяло актуализирана визия. Съкровищата са показани в интерактивен формат с опция за четири сетивно усещане. Посетителите имат опция да получат нова информация както за технологията на направа, по този начин и за функционалността на показаните артефакти.
От музея във Враца се извиняват на жителите и гостите на града, които няма да имат опция да видят експозициите в залата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР