Закупуване на портативен уред за експресно определяне на замърсители в

...
Закупуване на портативен уред за експресно определяне на замърсители в
Коментари Харесай

Община Девня започва сама да си мери замърсяването на въздуха, купува си техника

Закупуване на преносим апарат за експресно установяване на замърсители в атмосферния въздух, озеленителни действия, подкрепяне на екологичното обучение на деца и възпитаници – това са единствено част от целите на Община Девня за екодейности, финансирани от доходи и наказания през 2018 година. 

Години наред специалистите от екологичния отдел в общинската администрация наблюдават индикаторите на въздуха в Девня със забавяне – чрез данните от уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда, а неотдавна и в действително време –  посредством специфичното приложение на уеб страницата на Община Девня, който бе обвързван със сървъра на автоматизираната измервателна станция „ Изворите “ в кв. „ Река Девня “. Проблемът е, че тя се намира на над 10 километра разстояние от Индустриалната зона край кв. „ Повеляново “, а обсегът ѝ е едвам 2 километра. Това значи, че в нейния периметър на деяние попада единствено един от огромните промишлени замърсители на територията на общината – циментовият цех, обясняниха от пресцентнъра на общината. 

Допреди десетина години в землището на кв. „ Повеляново “ е имало още една автоматизирана измервателна станция, от която през днешния ден са останали единствено руини. Не е ясно по каква причина държавните ековласти са позволили тя да бъде унищожена, както и за какво не е възобновена, само че е реалност, че  АИС „ Изворите “ не засича замърсявания на въздуха от Индустриална зона – юг, макар че такива неведнъж са били установени постфактум – при разбор на личните непрекъснати измервания на нездравословни излъчвания от индустриалния развой в химическите фабрики и в Топлоелектрическа централа „ Девен “. 

Поради липса на профилирана инсталация екоекспертите на Община Девня са с „ вързани ръце “ и на процедура не могат да отработват сигнали за замърсяване на въздуха. За задачата те ги препредават на Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна. Оттам изпращат на място своята мобилна лаборатория, която нито един път до момента не е измерила наднормени стойности. Дори на 27 април м.г., когато село Падина бе обгазено с амоняк, държавните екоинспектори реагираха цели два часа след подаването на сигнала, а измервателните им уреди записаха единствено нараснали стойности по този индикатор, само че е и наднормено замърсяване. 

Докладната за закупуване на апарат за мониторинг на въздуха бе импортирана в Общинския съвет  от основния еколог на Община Девня инж. Нели Атанасова и утвърдена с цялостно болшинство на последната сесия на локалния парламент. В документа не е посочена съответна сума за закупуване на новата облага, само че по думите на инж. Атанасова цената на един преносим апарат за експресно установяване на въздушни замърсители не надвишава 10 хиляди лв.. 

„ Данните от измерванията с нашия уред надали ще бъдат приети от РИОСВ-Варна, затова на тяхна база няма да могат да се постановат имуществени наказания на замърсители, най-малко до момента в който уредът не получи лиценз от Изпълнителната организация по околна среда ", изясни инж. Нели Атанасова. 

„ Целта е да стартираме да вършим личен екологичен мониторинг, с цел да очертаем в относителна цялост казуса със замърсяването на въздуха. Тази стъпка ще дефинира и посоката на идващите ни дейности – освен на национално, само че и на европейско равнище “, съобщи кметът на Община Девня Свилен Шитов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР