Закриването на спецправосъдието беше показен разстрел! Нещата са много тъжни.

...
Закриването на спецправосъдието беше показен разстрел! Нещата са много тъжни.
Коментари Харесай

Иван Гешев на среща с ПГ на ДПС: Закриването на спецправосъдието беше показен разстрел!

Закриването на спецправосъдието беше демонстративен разстрел! Нещата са доста тъжни. Надявам се да не и създадем още по-тъжни. Аз, като жител, съм изплашен от това, което се случва. Децата ми живеят тук, моите другари също. Смятам, че сме в някаква сериозна точка, след която, в случай че изпуснем момента, не ми се мисли. Един проблем не го ли решиш, той става нерешим. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев се среща с парламентарната група на Движение за права и свободи.
 
" Възприемаме тези диалози като началото на разговор за решение на проблемите, както чакат всички български жители. Няма по какъв начин да се реализира правна промяна, от която се нуждаят българските жители и което чакат от нас, тъй като прокуратурата също е част от страната. И това е правдивост. Нямам желание да пазя прокуратурата нито себе си персонално. Не съм си разрешавал да се меся в другите управляващи, в тази ситуация законодателната. Разбирането ми е, че без разговор сред управляващите, няма по какъв начин да се случат нещата и няма по какъв начин да действа страната ", акцентира Иван Гешев. Въпросът за промяната има и морални съображения, добави той.
 
" Въпросът е какво направихме с страната си, ние сме в дълг към българските жители. Аз и структурата, която съставлявам, също имаме дълг към българските жители ", приключи изявлението си основният прокурор.
 
Председателят на Движение за права и свободи още веднъж употребява опцията, с цел да напомни дейностите на Министерство на вътрешните работи, тогава под управлението на Бойко Рашков, против техни деятели. Той ги съпостави с милиционерщина.
 
Хамид Хамид посочи, че със обезглавяването на спецправосъдието, следствията са тежки. И попита основния прокурор по какъв начин се отрази това на хората, на правосъдната система и в частност на прокуратурата като цяло, и има ли някакво отражение в равнищата на разкриваемост на закононарушенията.
 
" След 10 ноември чакаме някакъв тип прелиминарен разбор ", отговори Гешев.  " Резултатите към този момент стартират да се появяват и те ще са трагични, трагични за българските жители ", посочи основният прокурор. Гешев акцентира, че това е било драматичен опит.
 
Главният прокурор заяви и шокиращите данни, че Бойко Рашков, е почнал чистка в Министерство на вътрешните работи, като е уволнил 10% от състава. " Не упреквам настоящия министър, а един предходен ", натърти той.
Той добави, че сега няма разкриваемост на закононарушенията от Министерство на вътрешните работи и точно това пречи да се показа точна и цялостна статистика. 
 
Някои ваши сътрудници се пробват да ремонтират нуклеарен реактор със аграрни интрументи. " Аз, като жител, съм изплашен от това, което се случва. Децата ми живеят тук, моите другари също. Смятам, че сме в някаква сериозна точка, след която, в случай че изпуснем момента, не ми се мисли. Един проблем не го ли решиш, той става нерешим ", призна Иван Гешев. 
 
Той дефинира закриването на спецправосъдието демонстративен разстрел. " Делата умират едно по едно, а нови няма. Това е обстановката. Ние ще се опитам каквото можем. Протегнахме ръка към службите ", съобщи Иван Гешев по време срещата. " Няма да разреша политическа интервенция в самостоятелната правосъдна власт ", безапелационен е той.
 
Нещата са доста тъжни, уповавам се да не ги създадем още по-тъжни, сподели Гешев. " В деня, когато беше закрит спецсъдът, бяха прекратени специфичните разследващи средства. Ако бяха траяли, щяха да са противозаконни ", разясни основният прокурор.
 
" Първата жертва през годините беше следствието. Почти погубен и капацитетът на квалифицираните следователи. Много е мъчно е като съвсем унищожиш да то създаваш отначало. Има капацитет за разширение на компетентността на следствието ", сподели още Гешев. В срещата се включи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.
 
" Когато се ликвидира нещо работещо, резултатите ще претърпят декаданс. Съдебната промяна е би трябвало да е промяна на модели. Да се основат работещи модела. Това значи да се сътвори съответния инструментариум, с който да работят магистратите ", акцентира Сарафов.
 
Хамид Хамид съобщи, че се следи неопитност на дознателите, което пък пречи на естествената работа и на разкриваемостта на закононарушенията. Иван Гешев поддържа думите му с образеца, че в Министерство на вътрешните работи, макар условието, няма инцидентен принцип на систематизиране при следствията.
 
Борислав Сарафов регистрира текучеството при проверяващите служители на реда, което се дължи на недоброто заплащане и на модела на Министерство на вътрешните работи. Капацитетът на следствието може да бъде повишен. Определени закононарушения може да въведени в закон, по които могат да работа следователите, сподели Сарафов. Според него можеда бъде повишен и съставът на следователите. Сарафов регистрира слаба подготовка на проверяващите служители на реда.
 
" Обикновено понятието " промяна " се употребява от хора, които имат апетити към разнообразни сфери, в това число и към правосъдна промяна ", съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
 
" Няма по какъв начин без да се води един естествен диалог, да се реализира напредък. Аз не се тормозя да чуя причините на " Демократична България ", съобщи Гешев във връзка предложенията за правосъдна промяна.
 
" Занимавам се цялостен живот с наказателно право, само че нямам искания да съм най-хубавия експерт, сподели още Иван Гешев и прикани да се чуят мнението на съдии и научни служащи за правосъдната промяна.
 
" Много е значимо да взаимният надзор на другите институции. Всичко това минава през решаването на политическата рецесия. Липсва ли политическа непоклатимост, страда цялата система, без значение то разделяне на управляващите, съобщи в умозаключение ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
 
От своя страна, основният прокурор акцентира, че има сериозна експертиза на неправителствените организации в областта на превоза, които имат работещи хрумвания за относително бърз резултат.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР