Закриването на специализирания наказателен съд и изборът на управител на

...
Закриването на специализирания наказателен съд и изборът на управител на
Коментари Харесай

Закриването на спецсъдилищата - във фокуса на работата на депутатите

Закриването на профилирания углавен съд и изборът на шеф на Българската национална банка влизат в седмичната стратегия на Народното събрание.

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси поддържа на второ четене да се закрият Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд и Апелативната профилирана прокуратура, отбелязва БНР.

С наредбите се дефинират пълномощията на съответната гилдия на Висш съдебен съвет да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

" Продължаваме промяната " предлага съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да одобри решение за откриване на длъжности на съдии и съдилища по квоти.

Срещу квотния принцип възразяват от ГЕРБ-СДС и от " Възраждане ".

Депутатите стартират работа и с измененията на второ четене в Закона за здравното обезпечаване. Те се отнасят за лицата, които имат статут на предоставена краткотрайна протекция в България.

Получилите подобен статут бежанци ще имат същите права като здравно обезпечените българи. Така нашата страна ще поеме безплатно здравните осигуровки на бежанците, които имат краткотрайна протекция у нас.

Промяната ще важи и за всички бежанци, освен за идващите от Украйна, като им дава право на краткотрайна протекция на филантропичен статут в границите на една година.

В петък е и изборът на шеф на Българска народна банка. От " ИТН " оповестиха, че не са подготвени на компромис и няма да отдръпват претендента си Любомир Каримански, а номинираният от Политическа партия Андрей Гюров съобщи, че ще отдръпна публично своята кандидатура.

Премиерът Кирил Петков прикани да се изчака.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР