Закриването на създадената от ГЕБ Държавна петролна компания най-сетне влезе

...
Закриването на създадената от ГЕБ Държавна петролна компания най-сетне влезе
Коментари Харесай

Най-сетне стъпка към закриването на Държавната петролна компания

Закриването на основаната от ГЕБ Държавна петролна компания най-накрая влезе в дневния ред на държавното управление, което е решила да внесе в Народното събрание ремонти в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси.

Подобни ремонти внесоха и депутати от " Демократична България " още предишното лято https://www.mediapool.bg/db-poiska-likvidatsiya-na-darzhavnata-petrolna-kompaniya-news325463.html, само че нито един от тогавашните парламенти не живя задоволително дълго, с цел да стигне до тях.

Една от последните " чеда " на кабинета " Борисов 3 " обаче не е свършила съвсем нищо от основаването си през март 2021 година, само че пък за пет месеца глътна над 400 хиляди лева за заплати, а, стана ясно предишния август по време на едно от съвещанията на краткотрайната парламентарна комисия по проверка на ръководството в последните пет години.

Според разбори и на настоящето държавно управление съществуването на " Държавната петролна компания " е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и проектите тя да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция, показват от Министерския съвет в сряда.

Реалистична икономическа успеваемост също не може да бъде аргументирана, заради обстоятелството че навлизането на подобен вид пазар е съпроводено със съществени пазарни бариери, за превъзмогването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В изискванията на свободен пазар страната не би могла да доближи нужната мащабност и потенциал, с цел да бъде стопански ефикасна при мощно конкурентния пазар, в който оперират интернационалните корпорации с дълголетен опит на световно равнище. В този подтекст упоритостите за основаване на " Държавна петролна компания " за повлияване на пазара на горива на дребно не са стопански издържани и биха довели само до загуба на обществени средства, аргументира решението си държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР