Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния

...
Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния
Коментари Харесай

По механизма за разследване на главния прокурор Венецианската комисия ще даде становище през октомври

Законопроектът за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор и търсенето на отговорност от него към този момент е подложен на публично разискване и е изпратен на Венецианската комисия, съобщи пред NOVA NEWS Надежда Йорданова, някогашен министър на правораздаването в кабинета „ Петков”.

„ Очакваме през октомври да получим нейното мнение, само че не стигна времето да бъде дефинитивно приет”, добави Йорданова.

По думите й, механизмът е създаден доста деликатно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тематика и Конституцията. „ Прокурорът, който ще проверява основният прокурор, няма да е командирован. Това ще е арбитър, който ще бъде краткотрайно преназначен за настоящ прокурор ", уточни Йорданова. „ Той ще бъде избран по справедлив, транспарантен метод и той професионално да не зависи от основния прокурор нито по време на своята работа, нито по време на кариерното си развиване по-късно. “ – означи гя.

Йорданова регистрира за триумф закриването на профилираното правораздаване.

Тя разяснява и наследника си в служебното държавно управление Крум Зарков: „ По значимите цели в правораздаването ние гледаме в една посока. Вярвам, че по целите тук ще има последователност.”

„ Предстои да забележим какви решения ще вземе служебното държавно управление. Демократична България има ясна позиция, че в полза на обществото е да има диверсификация на другите енергоизточници, в това число и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка обратно.” – уточни ексминистърът.

Най-големият ѝ боязън за тази зима е „ България да няма настоящ постоянен парламент и определено постоянно правителство”.

Тя предвижда, че идващият парламент ще е сложен. Йоданова обаче уточни, че изборът на парламентарната квота към Висш съдебен съвет, както и Инспектората към него, са конституционно обвързване на Народното събрание.

" Ще продължа да упорствам в парламентарната квота да не могат да влизат настоящи прокурори и следователи. Трябва да се отвори ветрилото, да се включат експерти от Академията, от другите юридически специалности. " – сподели още тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР