Законопроектът на Валери Симеонов за одържавяване на частните лотарийни игри

...
Законопроектът на Валери Симеонов за одържавяване на частните лотарийни игри
Коментари Харесай

Управляващите мълчат за войната на лотариите

Законопроектът на Валери Симеонов за одържавяване на частните лотарийни игри на Васил Божков се оказаха тематика табу в Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ резервираха цялостно безмълвие, а по-късно от парламентарната група прецизираха, че няма да разясняват. Това се случи макар изказванията на Симеонов, че има поддръжката на премиера и финансовия министър. Мълчание резервира и Движение за права и свободи, единствено Българска социалистическа партия разгласи, че няма да поддържа поправките, с цел да не взема страна в хазартните войни.

Собственикът на ФК " Левски ", чиято " Национална лотария " държи лиценза за талоните на шанса, се оплака, че одържавяването ще ощети 40 000 чиновници, в това число и от Нова телевизия на братя Домусчиеви.

Спецпрокуратурата влезе в Държавната комисия по
хазарта и изнесе документи по следствие за непостъпили налози от лотариите на Божков.

Предложението на Симеонов е да се трансферира на държавния тотализатор печелившият бизнес с талоните за триене, който от години прави " Национална
лотария " на Васил Божков. Хазартният необут и притежател на " Левски " предизвести в неделя сините ентусиасти, че в случай че " вземат бизнеса ", стопира финансирането на клуба. Той прикани 10 хиляди левскари на протест против властта, а те желаеха среща с Бойко Борисов.

Симеонов не е склонен с Божков, че поправките погазват конституцията, и отхвърли да цели заличаване на бизнеса му. " Няма частен бизнес, в тази ситуация има закони, основани в услуга на съответна компания и лице по време на държавното управление на " Орешарски ", и рано или късно това ще стане, настоя водачът на НФСБ. " Няма да се откажа от Закона за
хазарта. Държавата няма да допусне ликвидирането на тим по финансови аргументи. Законопроектът е потребен за страната - ще приключи плячкосване в региона на хазарта и ще насочи съществени финансови запаси към спорта и здравето ", акцентира той. Той не вярвал в изказванията на Божков, че е дал 22 млн. лева за " Левски ", а " Национална лотария " е внесла 70 млн. лева такси за 2019 година Разминаването е съществено, информация на Комисията по хазарта сподели, че са импортирани 19,7 млн. лева такси, съобщи депутатът.

" Решението на ПГ е да не взимаме страна в битката сред мощно заинтригувани страни, с доста огромни финансови благоприятни условия, заради което ние гласуваме " въздържал се " или няма да гласуваме ", разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Лично той подкрепял политиките в страни, в които
хазартът е неразрешен. По думите му най-сигурният метод за възстановяване на виталния стандарт е доста и качествена работа, а не доста изтъркани талончета.

В изявление за " Свободна Европа " Божков съобщи, че одържавяването на
лотарията ще засегне 40 хиляди чиновници - негови и на Кирил Домусчиев, защото Нова телевизия нямало да получи предстоящите над 20 млн. лева по новия рекламен контракт за игрите.

Междувременно държавното обвиняване стартира инспекция в Държавната комисия по
хазарта. Акцията е поради следствие на спецпрокуратурата по сигнал за несъбрани държавни такси от частните лотарии на Божков за към 250 млн. лева за последните 5 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР