Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване

...
Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване
Коментари Харесай

Със закона си Пеевски се домогва до ЕМКО, Петрол и други активи, пишат ДА, България до депутатите

Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване до апетитни части от масата на несъстоятелността на КТБ. Вносителите желаят да вкарат ЕМКО, " Петрол " и други активи в обсега на персонално преданите им синдици. Това се споделя в мнение на " Да, България ", импортирано в Парламента във връзка плана за промени на Закона за банковата неплатежоспособност, предложени от депутатите от Движение за права и свободи Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид на 44-то Народно заседание.

Проектът опонира на конституционните правила на правовата страна. Той ще докара до юридически безпорядък, защото нарушава правната сигурност, предвидимостта и стабилността на правния ред, считат от " Да, България " и упорстват за ефикасни дейности за търсене на отговорност на съответни лица и прецизно използване на закона, " вместо да се приема законодателство в нарушаване на фундаменталните правила на правовата страна ".

Ето какво още се споделя в мнението:

Проектозаконът предлага решения, които са противоположни на актуалните стандарти за производството по неплатежоспособност. Предвижда се удължение на периодите за осъществяване на производството по банковата неплатежоспособност, без да има действителни гаранции за повишение на неговата успеваемост. В България процентът на събираемост на вземанията и угаждане на кредиторите в границите на производството по несъстоятелността е доста под междинните, а продължителността на производството е по-дълга от междинната (по данни на Световната банка и Европейската комисия). Последицата от това е ниска успеваемост на производството като цяло. Решенията, предлагани в законопроекта, ще доведат до още по-голямо задълбочаване на казуса .

Налице е очевидно несъгласие сред декларирани планове и фактическите дейности. Заявява се, че дейностите на синдиците по попълване на масата на несъстоятелността на КТБ (н.) били неефективни, защото “не са налице основни резултати в активността им по отношение на връщането в масата на несъстоятелността на активите … ”.

Същевременно, макар апелите на „ Да, България! ”, не е подхванато нито едно деяние за търсене на отговорност от некомпетентните и неефективни синдици на КТБ (н.), и надлежно от квесторите преди тях. Точно противоположното.

През 2015 година, парламентарната група на Движение за права и свободи (т.е. на вносителите) е гласувала „ ЗА “ преизбирането на основни фигури от ръководството на Централната банка, които носят отговорност за избора и активността на квесторите на КТБ (н.), назначени с Решение на УС на Българска народна банка. През 2017 година, повече от 6 месеца от мандата на 44-то Народно заседание, макар общественото гледище на „ Да, България! “ от ФГВГБ не са подхванати съответни дейности за промяна на синдици на КТБ (н.). Това е следващата реплика и отвод от търсене на отговорност от предизвикалите „ Катастрофата КТБ ” . Регулаторите в превзетата ни страна все по-често имитират, а не извършват, предоставените им функционалности на гаранти за отбрана на публичния интерес. Пореден образец за това е и разрешението на Българска народна банка Стоян Мавродиев да бъде определен за изпълнителен шеф на Българската банка за развиване, макар подозренията в неговата подготвеност и надеждност.

Аргументите на вносителите в действителност сочат, че се цели да се прикрият зловредните последствия от субективната непросветеност и безучастие на съответни физически лица, a не повишение на успеваемостта на производството по банковата неплатежоспособност.

Твърди се, че законопроектът е естествено продължение на дейностите на вносителите за осветление на всички обстоятелства и условия, свързани с банкрута на КТБ (н.). Но в законопроекта няма нито една мярка за повече гласност или обявяване на повече информация на необятната общност.

В случая става въпрос за опит за влияние върху съответни (интересни) активи, в полезрението на хората, които въздействат върху този развой. Всъщност, вносителите желаят да продължат домогването до апетитни части от масата на несъстоятелността на КТБ като вкарат ЕМКО, Петрол и други назад в обсега на персонално преданите им синдици.

" Редакционни забележки " по текстовете имаше и избягалия от България мажоритарен притежател на КТБ (н.) Цветан Василев. Какви са те вижте ТУК .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР