Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС и предстои да

...
Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС и предстои да
Коментари Харесай

За да не поскъпне тока, дефицитът в енергетика ще се компенсира с пари от бюджета

Законопроектът е импортиран от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и следва да бъде подложен на полемика в зала
За да не се постанова повишаване на тока поради недостига от близо 700 милиона лв. във Фонда за сигурност на електроенергийната система, депутатите от енергийната комисия взеха решение, че този дефицит може да бъде обезщетен с пари от държавния бюджет. Това стана с признат законопроект, импортиран от ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев, съобщи БНР.

" Финансовите министри в последните 3 години, главно Асен Василев, тъй като множеството време е бил той,  взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега желаеме да върнат един . Ако върнат този милиард , няма да има нарастване на цената с 22% " , сподели Добрев, представен от БНР.

От своя страна енергийният министър Румен Радев уточни, че финансовото и енергийното министерство са изготвили стратегия, която планува отпущането на 450 милиона лв. от държавния бюджет, която се чака да бъде призната от държавното управление до края на тази седмица.

" Нямам каквито и да е аргументи да смятам, че ще бъде затруднена работата, един път, на фонда, само че и по веригата нататък на разплащания в посока НЕК и респективно НЕК - по-малката част АES и в по-голямата част - Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и, надлежно, мини " Марица - изток ", тъй че този възел се развързва по този метод. В рамките на изпълнителната власт и на компетентността на Министерство на енергетиката и на Министерски съвет, аз мисля, че решението, за което приказвам все още, е в действителност освен в същия дух, само че и ще реши този проблем ".

Очаква се проекторешението да бъде импортирано и гласувано в зала още през днешния ден.

Вносители на проекторешението са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

В претекстовете към проекторешението се засяга писмо от 28 февруари 2024 година, с което ръководителят на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) осведоми министъра на финансите Асен Василев за съществуване на ликвидни проблеми и неспособност да извършва вменените му отговорности, според Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до усложнения при разплащанията сред участниците в енергийния бранш и е причина за верижна несъстоятелност при енергийните сдружения.

" През последните три години министърът на финансите " обезкърви " държавната енергетика " - " Български енергиен холдинг " ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лева от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха употребявани за покриване на дупки в държавния бюджет, вследствие на неверни политики на финансовия министър в мандатите на Политическа партия и ПП-ДБ ", се споделя в претекстовете към проекторешението.

С него се предлага министърът на финансите да предприеме дейности по обезпечаване на финансовата непоклатимост за превъзмогване на формирания недостиг.

С плана на решение, Народното събрание разпорежда на министъра на финансите да предприеме нужните дейности за покриване на оперативния недостиг на ФСЕС в период до 31 март 2024 година

Във Facebook профила си ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев написа, че в " последните 3 години на " смяна " от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд лв. ". Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 милиарда лв. на енергетиката, с цел да не се подвига цената на тока с 20%, уточни той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР