Законопроект, който предвижда полски медии да не могат да бъдат

...
Законопроект, който предвижда полски медии да не могат да бъдат
Коментари Харесай

Полски законопроект за медиите срещу телевизия, критикуваща властта

Законопроект, който планува полски медии да не могат да бъдат притежавани от неевропейски притежатели, провокира неодобрение в Полша. Според критиците той е ориентиран против американската компания " Дискавъри ", притежаваща телевизия ТVN, намерено сериозна към дясното полско държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.

Законодателните промени, оповестени на уеб страницата на полския парламент, бяха препоръчани от депутати от ръководещата партия " Право и правдивост ", която откогато пристигна на власт през 2015 година, подхваща стъпки за управление на медиите.

Критиците споделят, че партията е трансформирала държавната Полска телевизия в собствен агитационен рупор и желае да ограничи непознатата благосъстоятелност в медиите. Новинарският канал TVN24, който разкрива хипотетични нередности и кавги в ръководството, от дълго време нервира " Право и правдивост ", отбелязва АП.

Подкрепяйки законодателното предложение, Йоахим Бруджински от ръководещата партия съобщи, че публицистите на TVN не са справедливи и постоянно вземат страната на съперниците на държавното управление. Заместник-министърът на инфраструктурата Марчин Хорала настоя, че предлаганите промени не целят прекъсване на тази телевизия и загатна, че сегашният ѝ притежател може да продаде част от дяловете на европейски вложител.

Коалиционните сътрудници на " Право и правдивост " споделят, че не са били авансово известени за предлаганите промени в закона за Националния съвет за радиофония и телевизия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР