Законодателството в САЩ има за цел да санкционира извършители на

...
Законодателството в САЩ има за цел да санкционира извършители на
Коментари Харесай

Какво засяга законът Магнитски?

Законодателството в Съединени американски щати има за цел да глоби причинители на нарушавания против човешките права в целия свят или хора на обществени длъжности, за които има доказателства за корупция. То е по-известено като световният закон " Магнитски ", на името на съветския юрист Сергей Магнитски, който умря в пандиза откакто разкри случай на корупция.

Въз основа на този закон Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на шестима българи и обвързваните с тях 64 компании. Това са обвиненият Васил Божков, който сега живее в Дубай, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашният заместник-министър на стопанската система Александър Манолев, някогашните държавни чиновници Петър Харалампиев и Красимир Томов и актуалният заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков.



Специалистът по законодателството в Съединени американски щати Скот Джонстън коментира какво съставлява закона и какви сфери визира. Интервюто, особено за, е от ноември 2020 година, когато у нас се организира онлайн образование по използването на закона " Магнитски ", проведено от Центъра за проучване на демокрацията.



Господин Джонстън, в Съединени американски щати законът „ Магнитски " работи от 2016 година насам. Как се ползва той? Какъв е профилът на хората, обхванати от това законодателство?

Скот Джонстън: Глобалният закон „ Магнитски " е признат от Конгреса на Съединени американски щати, който упълномощава нашият президент да постанова целеви наказания против задгранични лица, за които е открито, че вземат участие в нарушение на човешките права или корупция. Като приказвам за „ целеви " наказания, имам поради, че има опция да бъдат глобени съответни причинители. Това са физически лица, като Вас и мен, или пък обособени компании или организации. Законът също урежда световната стратегия „ Магнитски ", която дава право на президента - все още президентът Тръмп - да издаде изпълнителна заповед, по избрана процедура. Трябва да открият дали има доказателства за нарушаванията и да се дефинира дали е в най-хубавия интерес на Съединени американски щати държавното управление да наложи наказания. Това е доста значимо.

Когато американското държавното управление вземе такова решение против някого, го включва в специфичен лист и разгласява уведомление. Този човек неотложно предстои на три санкции: първо възбрана да влиза в Съединени американски щати. Ако има виза, тя се анулира от управляващите, а в случай че няма, не може да получи такава в бъдеще. Второ, всички активи на тази персона в Съединени американски щати се замразяват, в това число имущество и банкови сметки. И последно, всичките компании, в които има присъединяване този човек, получават възбрана да правят активност. Това дейно стопира достъпа им до интернационалния доларов пазар.

Можете ли да цитирате съответни образци?

Скот Джонстън: Да. Виждаме, че американското държавно управление употребява този закон много интензивно и в по-голям степен, в сравнение с външните наблюдаващи предвиждаха. Ще изтъквам някои известни случаи. От 2017 година посредством световния закон „ Магнитски " бяха наложени наказания на генерали от Бирма, виновни за геноцида в Мианмар. През 2018 година законът беше прибавен против саудитски чиновници, които са взели участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул. През 2019 година беше употребен против семейство Гупта, които се прочуха с присъединяване си в огромна корупция в Южна Африка. И тази година, преди броени месеци, бяха наложени наказания против китайски длъжностни лица и държавни организации, виновни за рецесията в Синдзян.
Както знаете, след много разисквания, Европейската комисия предложи подобен законопроект със забрани за пътешестване, заледяване на активи на лица, виновни за нарушение на човешките права.

Защо това законодателство, ориентирано против нарушаването на човешките права, е толкоз основно за демокрацията?

Скот Джонстън: Много добър въпрос. Според мен по този начин демократичните страни вършат декларация, подплатена с действителни дейности, че зачитането на главните човешки права е гръбнакът на нашата система. По целия свят виждаме възобновление на авторитаризма. Част от това е чувството за безотговорност за злоупотребите. Разбира се, страни като Съединени американски щати и интернационалните организации като Европейски Съюз не могат да принудят страни като Саудитска Арабия, Китай и доста други по света да зачитат главните права на своите жители. В скоби ще прибавя, че и нашите страни не са съвършени и има отправени много законни рецензии. Но глобите насочват вниманието към същински сериозните нарушавания. Оказват напън върху обособени причинители както и върху държавните управления, които ги поддържат. Надявам се, това да промени държанието им.

Това е в центъра на стратегиите - опит за смяна на салдото на плюсове и минуси от присъединяване в такива действия. И това ще принуди причинителите да премислят държанието си или огромни дялове от международната стопанска система вечно ще останат затворени за тях.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР