Законодателните предложения за облекчаването на режима за получаване на Синя

...
Законодателните предложения за облекчаването на режима за получаване на Синя
Коментари Харесай

Много важно: Синята карта – ключова за всички специалисти в Европа

Законодателните оферти за облекчаването на режима за приемане на Синя карта ще бъдат препоръчани през днешния ден в Народното събрание на групите на ГЕРБ и Обединени патриоти. По текста са работили 4 месеца специалисти от общественото министерство, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Държавната организация за българите в чужбина, както и експерти от Национална агенция за приходите. Това разгласи в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов.

С измененията ще отпаднат всевъзможни специалности, които в досегашния вид на Закона за трудова подвижност бяха определни като вероятни по тях да бъдат наемани със Синя карта служащи. Освен това се планува да отпадне условието документът да се възобновява всяка година от тези, които към този момент са я получили, което, по думите на Симеонов, е обвързвано с спомагателен разход на средства и време за издаване на нова пластика. Срокът на синята карта ще бъде продължен на 4 години и по този начин всеки, който я е получил без всевъзможни спомагателни удостоверения и нужда за препотвърждаване, ще може да я употребява в България за този интервал.

Дължимата такса от 400 лв. ще бъде понижена на 100 лв., таксата на Министерство на вътрешните работи също е понижена на 100 лв.. Необходими са и 45 лева за пластиката и по този начин за 245 лева общо ще може да се получи Синя карта.

Въвежда се и ускорена процедура за Синя карта на тези жители на трети страни, които през последните 5 години са обитавали в страната с някаква форма на трудово позволение за работа. Урежда се въпросът за прекосяване от кратскосрочна претовареност от 90 дни към позволение за издаване на 9-месечна работна виза, от регистрационен към позволителен режим без да е належащо да се напуща страната. Премахва се и заложеният до момента в закона пазарен тест, който би трябвало да правят работодателите за всяка компетентност, по която биха желали да дадат Синя карта на избран експерт. Срокът за приемане на Синя карта ще бъде общо 37 дни.

Синята карта се дава на висококвалифицирани служащи от трети страни. За да кандидатства за Синя карта, чужденецът би трябвало първо да получи позволение за практикуване на висококвалифицирана трудова претовареност и виза за дълготрайно престояване.

Разрешението за практикуване на високо квалифицирани работни места се издава от Българската организация по заетостта в границите на петнадесет календарни дни след подаване на съответното заявление и нужните документи. Процедурата за приемане на позволение от Агенцията по заетостта би трябвало да се стартира от локалния шеф на чужденеца и работодателят би трябвало да заплати дължимата държавна такса. Досега Синя карта се издаваше най-вече на IT експерти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР