Законодателни промени в модела на здравноосигурителната система в България и

...
Законодателни промени в модела на здравноосигурителната система в България и
Коментари Харесай

АИКБ и експерти по превантивна и трудова медицина поискаха промени в модела на здравноосигурителната система

Законодателни промени в модела на здравноосигурителната система в България и повече вложения за здравна предварителна защита и сигурност при работа. Около това се сплотиха участниците в конференция на тематика „ Превенция на здравето – Европейски политики и практики “. Събитието, което се организира под патронажа и с присъединяване на вицепремиера Марияна Николова, е проведено от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и „ Център за предварителна защита на здравето “.



 

Участие в интернационалния конгрес взеха ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографска политика доктор Хасан Адемов, изпълнителният шеф на ИА „ Главна ревизия по труда “ инж. Румяна Михайлова, заместител регионалният шеф на Пловдив Евелина Апостолова, представителите на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и обществената политика, Български лекарски съюз и над 100 интернационалните и български специалисти по здравна предварителна защита.

„ Българските предприятия са изправени пред редица проблеми и провокации като увеличаващ се недостиг и възходяща междинна възраст на работната мощ. На фона на това се следи нарастване на каузи на работещите с трайно понижена продуктивност и повишение на общата заболеваемост, като приблизително един служащ отсъства 8 дни годишно. Днешният шеф осъзнава, че здравната предварителна защита и профилактика е и негова отговорност.

За да има обаче повече предварителна защита би трябвало да има законодателни промени и повече средства да бъдат ориентирани към профилактика, с цел да не се стига до скъпоструваща и постоянно несполучлива лечебна активност, както е сега “, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

За повече предварителна защита и профилактика на здравето се застъпиха и ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографска политика доктор Хасан Адемов, изпълнителният шеф на ИА „ Главна ревизия по труда “ инж. Румяна Михайлова, както и специалисти от Министерство на труда и обществената политика и представители на синдикални и работодателски организации.

Като съществени цели за възстановяване на здравната предварителна защита специалистите показаха ранната разкриваемост на болесттите, проследимостта и динамичното наблюдаване на цялостния развой и контрола върху рисковите фактори в една компания. Като съществени цели бяха изведени укрепването на връзките сред публичното здраве и здравето на работното място.

Според специалистите въвеждането на профилактични способи и стандарти за ранна диагностика по възраст, пол и рискови фактори на най-често срещаните болести, свързани с изискванията на труд са измежду основните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати. На събитието бяха наранени и разисквани провокациите пред сферата на здравната предварителна защита както у нас, по този начин и в Европа, въвеждането на европейски практики за повишение на здравословното положение и продуктивността на обществото. Подробно бяха показани профилактични модели и стандарти за ранна диагностика в Германия и Северна Македония.

Утре на специфичен семинар българските експерти ще имат опция да се срещнат в елементи с немския опит по здравна предварителна защита, както и с инструментариума, който употребяват за възстановяване на здравословното положение на чиновниците и служащите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР