Законодателни промени срещу рецидивистите, пияните и дрогираните на пътя са

...
Законодателни промени срещу рецидивистите, пияните и дрогираните на пътя са
Коментари Харесай

Близки на загинали в катастрофи се надяват да намалеят жертвите на пътя след промените в НК

Законодателни промени против рецидивистите, пияните и дрогираните на пътя са чакани от години както от пътни специалисти, по този начин и от десетки почерненени фамилии, изгубили най-близките си хора по пътищата на страната.
Как да бъдат спрени рецидивистите на пътя и хората, които сядат зад кормилото пияни и дрогирани е въпрос, който търси своя отговор от години. През това време десетки младежи изгубиха живота, а някои от злополуките шокираха със своята грубост. Дали измененията в Наказателния кодекс ще бъдат вярната формула следва да разберем. От неправителствения бранш дефинират по-строгите наказания като стъпка в вярната посока. По-важният въпрос за потърпевшите е дали ще могат да намерят правдивост в правосъдните зали. Не са един или два образците до момента, които приключват с условни присъди и обрати сред другите правосъдни инстанции.
Силвия Вълкова е една от десетките майки, изгубили децата си във войната по пътищата. През есента на 2020 година 17-годишният ѝ наследник Виктор умира край село Кадиево дружно с негов другар на 16 години. Колата, в която са се возили младежите, е ръководена от водач, който е седнал зад кормилото след приложимост на марихуана, също така карал с превишена скорост. След близо три години каузи в края на юли Върховният съд е удостоверил присъда от 5 години затвор.
Силвия Вълкова: " Отървават се. Аз дори стоях на тръни дали няма да му я понижат на трета инстанция присъдата. В съда може да чуете всевъзможни неща, неистини. Престъпниците, които убиват хора на пътя имат повече права от нас. Прокуратурата нищо не прави по въпроса. Нашето дело беше под надзора на основния прокурор. Те даже не ни апелираха присъдата след втората инстанция. "
За почерненото семейство сходна присъда за два човешки живота не може да бъде обективна.
Силвия Вълкова: " Сега в нашия случай килърът няма да ги лежи тези пет години под общ режим е. Ще излезе на втората половина или третата. Но в случай че ти знаеш, че ще те осъдят на 10-15 години надали ще си позволиш такова нещо. "
Семейства на починали в произшествия от години търсят заканодателни промени за бързи, ефикасни и обективни присъди. Исканият им бяха показани и на среща с някогашния основен прокурор. Според Силвия тежестта на присъдата би трябвало да се дефинира от броя на починалите.
Силвия Вълкова: " Другото, което мисля, че не вярно признато е това, че не бяха разграничени ПТП-тата, които са с предумисъл и тези, които са без предумисъл. В нашия случай превишената скорост и използването на марихуана е съзнателно закононарушение, само че има ПТП-та, при които няма такива неща. Въпреки всичко долната граница е пет години за всички ПТП-та. Това считам, че не е вярно. "
От неправителствения бранш дефинират измененията в Наказателен кодекс като стъпка в вярната посока. Оттам чакат отнемането на колите на водачи използвали огромно количество алкохол и използвали опиати да има позитивен резултат върху държанието на водачите. От Асоциацията на потърпевшите не считат обаче, че механичното повдигане на наказванията отнемане от независимост ще спре рецидивистите на пътя.
" Не мисля, че спиращият фактор за тях би бил това, че наказването е увеличено от 15 на 20 години отнемане от независимост по простата причина, че водачите, които си разрешават да го вършат те просто не имат вяра, че това може да им се случи ", сподели Илия Тодоров - Българска асоциация на потърпевшите при произшествия.
Според специалисти държавната политика би трябвало да е целенасочена, а не на парче. Решението - точна статистика по отношение на аргументите за тежките ПТП-та както и за това по какъв начин се ползват глобите.
" Самият факт, че съгласно статистиката в България едвам в 1,5 % от случаите инфраструктурата е отговорна за настъпване на произшествия. Това приказва единствено едно. Статистиката няма по какъв начин да е вярна. В страни в Европейски Съюз, които имат доста по-добра инфраструктура и поддържане на предпазните уреди даже там злополуките провокирани поради инфраструктурата са в доста по-голям % ", сподели още Илия Тодоров - Българска асоциация на потърпевшите при произшествия.
И специалисти, и потърпевши се надяват новите промени да понижат смъртността по пътищата на страната.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР