Законодателите в Грузия си спретнаха юмручен бой, докато парламентарна комисия

...
Законодателите в Грузия си спретнаха юмручен бой, докато парламентарна комисия
Коментари Харесай

Депутати в грузинския парламент си спретнаха бой

Законодателите в Грузия си спретнаха юмручен пердах , до момента в който парламентарна комисия обсъждаше противоречив закон, който ще контролира " непознатите сътрудници ", оповестява Ройтерс.

Според критиците законопроекта е моделиран по драконовското законодателство в прилежаща Русия.

Кадри от вътрешността на постройката на Народното събрание в Тбилиси, демонстрираха малко, само че грубо сборичкване сред депутати. Председателят на комисията по правните въпроси на камарата удари водача на опозиционната партия Обединено национално придвижване, която се опълчва на закона.

Управляващият блок " Грузинска фантазия " предишния месец разгласи, че поддържа законопроекта, който към момента би трябвало да премине други стадии на утвърждение, преди да се трансформира в закон.

Законът изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като задгранични сътрудници и да бъдат подложени на мониторинг от страна на министерството на правораздаването. При отвод ще следват солидни санкции.

Критиците го съпоставят с съветски закон от 2012 година, който от този момент непрестанно се уголемява и се употребява за репресии против съветското гражданско общество и самостоятелните медии. Те считат закона за знак на властническа смяна в Грузия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили разгласи, че ще наложи несъгласие на закона , който съгласно нея ще заплаши очакванията на Грузия за присъединение към Европейския съюз и НАТО. Парламентът обаче може да преодолее президентското несъгласие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР