Законен ли е паркингът пред централата на ДПС на ул.

...
Законен ли е паркингът пред централата на ДПС на ул.
Коментари Харесай

ДПС от години ползва безплатно 12 паркоместа в центъра на София

Законен ли е паркингът пред централата на Движение за права и свободи на ул. " Братя Миладинови " в София?

Този въпрос бе заложен от двама общински съветници от " Демократична България " Яна Тодоранова и Методи Лалов. Седем месеца по-късно Фандъкова отговори, че още няма изясненост каква е собствеността на тротоара, употребен за паркинг - общинска или държавна. Затова е поръчала на кмета на регион " Възраждане ", Савина Савова от ГЕРБ, да ревизира, само че и от нея към момента нямало отговор.

Адресът на централата на Движение за права и свободи е бул. " Александър Стамболийски " 45А, само че постройката е на ъгъла с ул. " Братя Миладинови " и нейният тротоар е самостоятелен като ведомствен паркинг - с червени плочки и отстранени бордюри. Паркоместата са 12. Районът е в платената синя зона, само че тя не важи за този тротоар. Паркирането там е неразрешено за жители даже в почивните дни. При опити да паркират, защитата на партийната централа се намесвала, че " това е частен паркинг единствено за коли на Движение за права и свободи ".

" Сградата (където е ДПС) е частна държавна благосъстоятелност, а цялата улица " Братя Миладинови ", в това число тротоарите, е обществена общинска благосъстоятелност ", уточни общинският консултант Методи Лалов след негова инспекция в осведомителната система " Софкар ". Тя е основана за вътрешно прилагане от администрацията на Столичната община и в нея са вкарани данни от кадастъра за регулационните проекти, функционалностите на постройките, чия е собствеността им и други

Има безвъзмезден паркинг

Паркирането пред социална постройка става само с контракт за длъжностен абонамент. Цената е 650 лв. на месец за едно паркомясто (7800 лв. на година). За използването на 12 места пред централата на Движение за права и свободи сумата става 93 600 лв. на година. От години този източен тротоар на ул. " Блатя Миладинови " се употребява с тази цел, демонстрира и снимането на улицата от Гугъл maps през 2012 година За деветте години оттогава до в този момент за длъжностен абонамент е трябвало да бъдат платени на Столичната община 842 400 лв..

Няма информация Движение за права и свободи да заплаща длъжностен абонамент. А партийните централи нямат право на три безвъзмездни служебни абонамента, давани на държавни и общински институции.

" В този сектор на ул. " Братя Миладинови " не е въведен режим на почасово платено паркиране и не е сключван контракт за прилагане на " длъжностен абонамент " сред Центъра за градска подвижност (ЦГМ) и юридически или физически лица ", изясни Фандъкова в отговор пред Столичния общински съвет в средата на октомври. Обаче още не било изяснено в кадастралната карта дали там има данни за държавна благосъстоятелност и за реституирана частна благосъстоятелност, добави тя.

" Когато става въпрос за Движение за права и свободи и прилагане на общинска земя, без значение къде и какъв брой - все има неизясненост към собствеността и границите. Тук още веднъж се оказа, че е ничия земя, само че на територията на България няма ничия земя ", заключи Лалов с отпратка към парк " Росенец " на черноморското крайбрежие.

" Никой години наред не е ревизирал кой и на какво съображение употребява пространството с цел да паркира на ул. " Братя Миладинови ", само че по тази причина пък паркоместата са прилежно разчертани и охранители гонят жителите, в случай че решат да ги употребяват ", разяснява Яна Тодоранова, общински консултант от " Демократична България ". Тя получи увещание от Фандъкова, че напълно скоро ще има отговор от инспекцията на кмета на регион " Възраждане " чия е собствеността на терена, употребен за паркинг от Движение за права и свободи. " Ако е общинска благосъстоятелност, ще се подхващат ограничения ", съобщи Фандъкова.

" Дневник " изпрати на 22 октомври питане към управлението на Движение за права и свободи на какво съображение тротоарът пред централата се употребява за паркинг без да се заплаща на общината, само че до момента не е получен отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР