Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи

...
Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи
Коментари Харесай

Диана Ковачева в недоумение: КЕВР казва, че има водни помощи за бедните, МТСП казва, че това не е целесъобразно

Законът за ВиК планува опция хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е опция, при която те получават помощ в размер, подобаващ на месечния най-малко на месец, което е близо 3 кубика. Макар, че има подобен текст в закона, институциите отхвърлят да го ползват. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия националният омбудсман Диана Ковачева.

" Съвсем скоро изпратих едно питане до МТСП, в което попитах през м.г. какъв брой души са получили водни помощи. Отговорът, който получих доста ме озадачи, тъй като от него излиза, че министерството счита, че не е оправдано да се ползва текста на закона. Не разбирам като правист по какъв начин по този начин при настоящ закон, една институция, пък била тя и МТСП, отхвърля да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отхвърлят да признаят, че има водни помощи. От КЕВР споделят, че няма потребност да се безпокоят хората от цените на водата, тъй като има водни помощи, а от МТСП споделят, че това не е оправдано да се ползва този текст ", разясни Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Ковачева изясни какъв е редът за приемане на тези помощи: отива се в дирекцията за обществено подкрепяне, подава се молба-декларация и надлежно се преценят по критериите за обществено слабите. Има тъжби от жители, които са предизвикали омбудсмана да стартира тази полемика.

" Не мога да си показва, когато цената на водата е над 5 лв. и когато м.г. тя нарастна с близо 40% приблизително за страната, действително има хора, на които им стопират водата, тъй като не могат да си я платят. Тяхно право е да си търсят правата. Не разбирам по какъв начин е допустимо да откажеш да прилагаш настоящ текст в закон ", добави Диана Ковачева.

Тя счита, че до момента в който текстът съществува, е редно хората да бъдат подпомагани по този начин, както получават енергийни помощи за отопление през зимата.

По думите ѝ тревожната наклонност е, че жалбите на жителите нарастват. За 2022 година писмените тъжби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са пристигнали персонално в приемната. От там с близо 30% нарастват и рекомендациите, които е изпратила.

" На първо място са потребителските тъжби. Те са над 30% от всички тъжби. Сред тях най-честите са недоволствата за неприятното качество на водата и високата цена. Следват проблеми с електроснабдяването, топлоснабдяването, със социално-икономическите права на хората - пенсии, обществени заплащания, опазване на здравето, ТЕЛК решенията, обучение и така нататък ", посочи омбудсманът.

Процесът с инвалидните пенсии към този момент е почнал, изплащат се пенсии, само че не всички хора са включени в описите. От 1 април хората ще могат да си ревизират документите в Национален осигурителен институт, където да бъде избран размерът на пенсията, уточни още Диана Ковачева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР