Законът за трансплантации и наредбите към него трябва да се

...
Законът за трансплантации и наредбите към него трябва да се
Коментари Харесай

Доц. Мазгалова: Законът за трансплантации трябва да се актуализира, за да има повече донорски ситуации

Законът за трансплантации и наредбите към него би трябвало да се актуализират, с цел да има повече донорски обстановки. Това сподели в изявление за " Хоризонт " и предаването „ Преди всички “ доцент Жанет Мазгалова - медицински шеф на една от най-големите тъканни банки у нас. Тя уточни, че са работили добре с подалата оставка доктор Марияна Сименова, само че имат някои рекомендации към организацията, като това - тя да стартира да упражнява надзор върху клетъчните лечения чрез столовите кафези. Тя чака още по-добра колаборация в региона и на трупното-тъканното и клетъчното донорство.

Според нея Законът за трансплантации би трябвало да се промени:

„ Да ни помогне да разгадаем проблемите, които имаме с лечебни заведения, които са бази, те са търговски сдружения и това би могло по някакъв метод да се промени и да се улесни. Да актуализират, в случай че може, Закона за трансплантации и наредбите към него, тъй като по данни на сътрудници към 500 души в страната годишно се нуждаят от трансплантация на роговица “.

ИАТ би трябвало да упражнява надзор върху клетъчните лечения и биотехнологичните артикули, счита доцент Жанет Мазгалова. Според нея в този момент подобен надзор няма.  

Тя уточни още, че тъканните банки нямат електронна връзка с ИАТ, което съществено утежнява работата им.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР