Законът за розата ще създаде ред в производството, селекцията и

...
Законът за розата ще създаде ред в производството, селекцията и
Коментари Харесай

Зам.-министър: Законът за розата ще въведе ред в производството

Законът за розата ще сътвори ред в производството, селекцията и търговията на продукта. Ще се контролират взаимоотношенията сред производители и преработватели, с цел да не се стига до случаи на свръхпроизводство, ниски цени и неодобрение от двете страни. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Цветан Димитров при откриването на полемика за разискване на проектозакона за розата в Казанлък, оповестиха от пресцентъра на министерството.

По думите му розите и розовото масло са обичаен занаят за българина от епохи и е редно да бъдат със специфичен статут в българското законодателство. „ Законодателната рамка, която със взаимни старания създаваме ще бъде показана от министъра на земеделието на народните представители още тази година. Законът от една страна ще отбрани поминъка на хората, а от друга ще даде опция този български артикул да бъде на нужното равнище, както в България, по този начин и по света “, уточни заместител - министър Димитров. Той посочи, че към момента има прецизиране на текстове, които са в развой на спор, като един от тях са контролните механизми.

Участниците в полемиката се сплотиха към тезата, че е належащо да работи надзорен механизъм, който не би трябвало да спъва пазарните връзки.

„ Крайният резултат от използването на новия Закон за розата е отбраната за хората, които създават този артикул и те да получат почтена компенсация за своя труд “, заключи заместник-министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР