Законът за резервацията на жените в Индия беше приет - но нищо няма да се промени скоро

...
Индийският парламент прие законопроект, който гарантира една трета от местата
Коментари Харесай

Индийският парламент прие законопроект, който гарантира една трета от местата за жени в долната камара на парламента и щата възли.

Но страната е много далеч от това скоро да види повече жени избрани в нейните законодателни органи, тъй като това ще бъде приложено едва след като Индия завърши следващото преброяване на населението и упражнение за преначертайте границите на избирателните райони - очаква се сложните процеси да отнеме няколко години.

В сряда Лок Сабха, или долната камара на парламента, одобри Нари Shakti Vandan Adhiniyam (което в свободен превод от хинди означава Закон за поздравяване на властта на жените) почти единодушно - с 454 от присъстващите 456 депутати, които гласуваха в подкрепа.

В четвъртък горната камара, или Раджа Сабха, обсъди законопроекта и го прие единодушно.

Сега той изисква подписа на президента, но анализатори казват, че това е чиста формалност и законопроектът е „изкусително близо" до това да стане закон.

Пасажът от законопроекта, по който се работи повече от четвърт век, правителството определи като "историческо". Премиерът Нарендра Моди каза, че това ще „засили овластяването на жените и ще позволи по-голямо участие на жените в нашия политически процес“.

Но опозиционните политици обвиниха правителството в " предателство на надеждите на милиони индийски жени и момичета", като запази времевата линия "неясна".

Настоявайки за незабавното му прилагане, бившият президент на Конгреса Соня Ганди попита: "Как много години ще трябва да чакат - две, четири, осем?"

Какво пише в сметката?

Законопроектът запазва една трета от всички места за жени в Лок Сабха, щатските събрания, а също и в столицата Делхи, която е федерално администрирана територия, но има избрано събрание.

Законът ще се прилага и за местата, които вече са запазени за някои от най-необлагодетелстваните общности в Индия, известни като вписани касти и вписани племена. В 545-членния Лок Сабха 131 места са запазени за тези две групи и добавят хиляди в държавните събрания.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР