Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец

...
Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец
Коментари Харесай

Законът за еврото ще бъде внесен в парламента до месец

Законът за приемането на еврото ще бъде импортиран до месец в Народното събрание, заяви зам.-министърът на финансите Методи Методиев по време на полемика участието на България в еврозоната в Министерския съвет. Той акцентира, че отговарянето на критерия за инфлацията остава главно предизвикателство пред страната.

Въпреки че България няма да се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, служебното държавно управление продължава работа по подготовката на страната ни за участие с ускорени темпове, увери той, представен от Българска телеграфна агенция. " България поставя всички вероятни старания да бъде подготвена да одобри еврото не по-късно от 1 януари 2025 година ", уточни той.

Министерският съвет следва да одобри и внесе в Народното събрание проектазокана за Българска народна банка, направен от самата институция, по който тя ще работи след приемане на еврото.

Според него наред с инфлацията предизвикателство за България във връзка с критериите за участие към този момент е и постигането на условието за постоянни обществени финанси и ограничението на бюджетния недостиг на 3 % от Брутният вътрешен продукт. Отново разрешаването на въпроса с размера на недостига. " Имаме подготвеност с приходни и разходни ограничения, с оценен годишен фискален резултат, които могат да бъдат прегледани в Народното събрание и в случай че получат нужната политическа поддръжка, биха могли да спомогнат за привеждането на недостига в границите на 3-процентното ограничаване ", сподели Методиев. По думите му от полемиките в общественото пространство наподобява, че има консенсус за 3 % недостиг.

Допълни, че постоянните финанси са значими освен за приемането на еврото, само че и от позиция на стабилността на стопанската система ни в актуалната динамична финансова и геополитическа конюнктура.

Подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова удостовери, че продължава работата по подготовката на страната за приемането на единната европейска валута. Според Стоянова е време за осведомителна акция, която да отговори на всички въпроси на хората. " Това познание да стига до цялото общество на страната и да няма почва за страхове и терзания по отношение на въвеждане на еврото, тъй като това е едно значимо и позитивно събитие за нашата страна ", разгласи тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Вицепремиерът Атанас Пеканов уточни, че има ясни позитиви от стопански и обществен темперамент за всеки български жител от приемането на еврото. Още през 90-те години беше изработен съзнателен избор с прикрепянето на едно котва за непоклатимост, каквато беше валутният ръб. Това значи, че от 25 години България не упражнява независима парична политика и това донесе непоклатимост и доверие в страната, подсети той. " Макар че предходната година имаше спекулации, че България ще влезе принудително в еврозоната, това ще стане, когато свършим работата, която е пред нас... Уверен съм, че Народното събрание ще гласоподава нужните законови промени, в това време сме подхванали всички ограничения за усмиряване на инфлацията ", съобщи той.Според него това ще е на-големият мотор за доближаването на приходите, само че и за промените.

Народното събрание ще извърши своите задължения и ще одобри законите, които да подсигуряват нормативната база за приемане на еврото в съкратени периоди, сподели Росен Желязков, ръководител на Народното събрание.

Подкрепа за присъединение на България към еврозоната и нужда от осведомителна акция, която налично и разбираемо да изясни на хората изгодите и провокациите от въвеждането на еврото, показаха представители на синдикатите, работодателски и цивилен организации.

Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара, посочи, че участието на България в еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо съдействие и развиване са идея и съществени цели за българския бизнес.

Продължаваме, въпреки и спорадично и реактивно, да водим яростен политически спор за изгодите и провокациите от въвеждането на еврото. Неоспорими обстоятелства и рационални причини постоянно отстъпват пред популистки и манипулативни внушения, които се заиграват с естествения боязън от огромни промени, който от време на време съпътства всеки човек, уточни Попдончев.

По думите му неналичието на необятна социална осведоменост за практическите аспекти на присъединение към еврозоната, както и незадоволителната навременна и детайлна връзка с всички заинтригувани страни, в допълнение подхранват неустановеност и отрицателни настройки. Затова съгласно него ефикасната връзка е основна за доверието в еврозоната.

Според него какви са изгодите и по какъв начин ще се оправим с провокациите, не са най-важните въпроси. " Трябва да отговорим единствено на един въпрос - за какво България би трябвало да е част от еврозоната допустимо най-скоро и сме длъжни да го създадем на понятен и наличен език ", счита той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разгласи от името и на другия профсъюз - КТ " Подкрепа ", поддръжката за влизането на България в еврозоната. Посочи, че е значимо да се каже ясно за какво инфлацията в България, само че и в Хърватия в самото начало след влизането й в еврозоната, върви в едни по-динамични темпове. Според него за България обяснението е в спекулативното нарастване на редица цени и артикули от първа нужда. От извънредно значение е в този момент да успеем да овладеем ценовите нива на справедливите им равнища, а не на спекулативните равнища, изключително на стоките от първа нужда, на питателните артикули, сподели Димитров и добави, че в случай че това не стане, ще бъде мъчно на осведомителната акция за еврото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР