Законът няма как да ни опази от пияните и дрогирани

...
Законът няма как да ни опази от пияните и дрогирани
Коментари Харесай

Скапаната система уби Милен Цветков

Законът няма по какъв начин да ни опази от пияните и дрогирани водачи. Ужасната смърт на Милен Цветков, погубен в злополука, до момента в който чака на червен светофар на столично кръстовище, за следващ път отваря мъчителната рана за неефективните правила. Липсата на съответна държавна политика окрилява такива водачи, които се считат за недосегаеми от гибелта и наказанията.

На мястото на Милен можеше да е всеки различен. Медийното внимание към проблема принуди висшата прокуратура да го вземе под специфичен контрол, бързо да повдига обвинявания и да желае ареста на водача.

Отзвукът в обществото евентуално ще е причина най-малко на първа инстанция, в случай че обвинителите съумеят да съберат задоволително и годни доказателства, да получи ефикасна присъда . После ще мине време, може би години, случката ще се затрупа от нови нещастия, а присъдата евентуално ще бъде понижена и направена условна. 22-годишният юноша ще си получи назад книжката. Останалите с неговия нрав също ще получат зелена светлина от закона и властта.

Примерите са безчет. Един от най-показателните е  синът на висш прокурор, обвиняем за две жертви на пътя. Първата инстанция му даде 3 години условно, втората понижи присъдата на половина, като одобри, че има съпричиняване на злополуката, делото се е проточило, а и младежът е звъннал на 112. Тепърва ще забележим по какъв начин ще се развие делото пред последната инстанция. Но практиката сочи, че в случай че въобще някой бива осъден дейно, шансът да не лежи в пандиза, е голям.

Близо 200 души, които съдът е осъдил, а прокуратурата не може да вкара в пандиза, са приети за отговорни за причиняване на произшествия. Това демонстрират формалните данни, предоставени от държавното обвиняване на " Сега ". Така че казусът не е единствено в присъдите, които раздава българският съд. Това е една четвърт от всички търсени да изтърпят наказванията си. Повечето от листата са с ефикасни присъди поради шофиране след приложимост на алкохол и евентуално това не им е първо нарушение, щом не са осъдени условно. Звучи неуместно, че не могат да бъдат открити. По-скоро никой не ги търси. Вероятно не престават с живота си, както до момента - вървят на работа, имат фамилии. И умерено чакат деня, в който ще е изтекла отминалостта за осъществяване на наказванията им.

Не и изключено депутатите да се вдъхновят от публичното отвращение и да тръгнат да кърпят Наказателния кодекс . Това е наложително. Но този път би трябвало да стане след деликатен разбор и вслушването в мнението на специалисти и висши магистрати. В момента за злополука като тази, при която почина Цветков, Наказателен кодекс предвижда лишаване от независимост от 3 до 15 години, а в изключително тежки случаи - отнемане от независимост от 5 до 20 г.

Реформата не може да бъде направена единствено с механично завишаване на глобите. Нужно е да се изследва правосъдната процедура, да се види по какъв начин завършват тези каузи, в какъв брой от случаите наказаните за произшествия, или за шофиране след приложимост на опиати и алкохол отново правят същото закононарушение. Трябва да бъде разисквано дали не е извънредно време ръководството на автомобил с над позволената скорост да бъде закононарушение, както е шофирането с над 1.2 промила, или под въздействието на опиати. В момента шофирането с 300 км/ч е просто административно нарушаване.

Може да бъде разискван разновидността за изключване на условните присъди за причиняване на гибел на пътя при избрани условия. Например, в случай че причинителят на злополуката е седнал зад кормилото пийнал, дрогиран, без брошура и прочие. Факт е, че с цел да има предумисъл, би трябвало да бъде потвърдено, че някой се е качил с колата с желанието да убива. Но с изключение на директен има и индиректен предумисъл - водачът да е допускал възможните последствия от държанието си, само че все пак е работил. Макар че тогава от гибел при злополука отиваме към ликвидиране, породено с МПС.

Вариантите са доста, стига да има кой съзнателно и отговорно да подходи към това. Засега не се обрисува сходен метод. За сметка на това в края на м.г. депутати от ръководещите, " Воля " и Движение за права и свободи внесоха план за промени в Наказателен кодекс, с които да облекчат ситуацията на дрогираните водачи. И тъй като животът още веднъж написа разказ, един от вносителите бе депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, чийто наследник се оказа в автомобила на 22-годишния юноша. Иванов  разтръби, че синът му от първия брак е бил в колата, само че пък не го е виждал от 3 година Колко в точния момент се разграничи. В този разказ ще има доста глави за отговорността на родителите, даже когато децата им са пълнолетни. Но преди да пораснат, са били деца под покрива на същите родители. 22-годишният юноша има единствено една регристрация в КАТ за дребно нарушаване, само че е изключено да е спиран единствено един път. Според очевидци и видео, което се появи в мрежата, маниерът му на шофиране е гаменски. Младежът не работи, студент е, с чий пари е плащано на катаджиите да си траят?

Шофирането е една от най-опасните и виновни всекидневни човешки действия, а в България всичко по веригата е сбъркано. Като започнем през купените шофьорски книжки, които водят до необразованите водачи, 8-часовият курс за първа помощ под формата на маратон, неприятните пътища, калпавия надзор, корупцията в КАТ... Лошото правораздаване и неизпълнените санкции са част от тази система, която в последна сметка убива.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР