Закон срещу фалшивите новини – това подготвят от партия „Воля”.

...
Закон срещу фалшивите новини – това подготвят от партия „Воля”.
Коментари Харесай

Борба с фалшивите новини – чрез закон

Закон против подправените вести – това приготвят от партия „ Воля”. Текстовете от проектозакона би трябвало да бъдат показани наесен, когато е началото на новия парламентарен сезон.

В закона би трябвало да бъде дефинирано какво е „ подправена новина” или вест, която уронва престижа на даден човек. От „ Воля” изясняват, че концепцията е да се сътвори непринуден указател на разнообразни източници на информация в интернет.

„ Идеята на този вид указател е доста простичка – той демонстрира кой е притежател на домейна, къде се хоства уеб сайтът, кое е физическото лице, което е собственик”, изяснява Стефан Августинов, член на Изпълнителното бюро на „ Воля”.

От партията акцентират, че няма да лимитират свободата в интернет. Недобросъвестните уеб сайтове като наказване пък няма да употребяват държавно финансиране.

От „ Воля” признават, че сходен уебсайт е заплашвал партията с оклеветяване на името ѝ

„ Този метод на работа – да се изнудват партии и политици, да са платят или да бъдат очернени, е главната причина да желаяме да създадем този регистър”, споделя Августинов.

Изразът „ подправена новина” (fake news) стана известен по време на акцията на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. Тогава Тръмп все споделяше, че новините, които не му харесват, не дават отговор на истината.

Фалшивите вести са проблем в международен мащаб и по тази причина обществени мрежи като „ Фейсбук” започнаха да одобряват ограничения за ограничението им.

Според специалисти обаче има и друга заплаха – допустимо е в един миг всяко отрицателно изявление да бъде набеждавано за подправена вест.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР