Заканата зърнопроизводители от 5 европейски страни, пострадали от вноса на

...
Заканата зърнопроизводители от 5 европейски страни, пострадали от вноса на
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Заканата за протест с трактори в Брюксел остава

Заканата зърнопроизводители от 5 европейски страни, потърпевши от вноса на селскостопанска продукция от Украйна, да „ паркират ” тракторите си пред Европейската комисия в Брюксел остава, съобщи Костадин Костадинов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„ Имаме реализирана договореност сред страните за по-нататъшните си дейности ”, добави той.

„ Предложението на Европейската комисия не ни удовлетворява, тъй като то включва възбрана до 5 юни единствено на част от стоките. Пшеницата и слънчогледът стоят в България от септември м.г., от този момент пращаме писма, сигнализираме за натиска на пазара, протестирахме.

Новите обезщетения не вземат решение проблемите на зърнопроизводителите. Нас най- доста ни тормози регламента за импорт на артикули от Украйна, който би трябвало да бъде продължен с гласоподаване в Европейския парламент през май.

До 5 май страните, потърпевши от вноса от Украйна, би трябвало да показват мненията си пред Еврпопейската комисия, която да изготви своето мнение до Европейския парламент. Затова още веднъж настояваме директните коридори за артикули от Украйна през европейските страна да са в действителност директни, с каквато цел беше основан регламентът през 2022 година Да има надзор по тези коридори е извънредно време ”, съобщи Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ Спокойно мога да кажа, че одобряваме предлагането на Европейската комисия като насмешка с нас, зърнопроизводителите. 100-те млн. евро обезщетения, които се оферират на постарадалите от вноса от Украйна европейски страни, са несериозни, те не вземат решение проблемите ”, сподели Кирил Комитов, ръководител на регионалния съюз на земеделските кооперации „ Добруджа ”.

Според зърнопроизводители, откакто в България е наложена възбрана на вноса на артикули от Украйна за два месеца, страната би трябвало да се намеси с намеса на пазара, като изкупи избрани количества зърно. Търговците са „ цялостни ” със стока от Украйна, прибавят те.

„ Държавата би трябвало всяка година да интервенира на пазара, тъй като би трябвало да възобновява запасите от зърно. Сега е подобаващ миг да го направи. Такива интервенции обаче се вършат безшумно ”, добави Жекова. Тя съобщи, че наличните количества зърно в страната не могат да се осъществят за два месеца.

„ Преработвателните фабрики за слънчоглед имат работа за най-малко два месеца с украински слънчоглед, огромните търговски компании на пшеница, в случай че нямат контракти с български компании, няма време да ги включат в „ оборота ” си ”, изяснява тя.

Жекова не позволява създадената миналогодишна продукция в страната да се похаби, само че ще се оскъпи поради дългото предпазване. „ Големият проблем ще пристигна със започването на жътвата на новата пшеница, а в Южна България тя стартира след месец и половина ”, прибавя Жекова.

Диана Райнова,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР