Захванахме първия истински летен месец - юни, така както изпратихме

...
Захванахме първия истински летен месец - юни, така както изпратихме
Коментари Харесай

По-хубаво време до петък, в събота и неделя с гръмотевични бури

Захванахме първия същински летен месец - юни, по този начин както изпратихме май, с приятни дневни температури, само че и с много гръмотевични събития, порои и даже наводнения около речните корита в Северозапада.

Синоптичните модели най-общо не давата сериозна смяна на обстановката и преход към същинско лято без превалявания и с високи температури. Времето остава сходно на това, което познаваме от последните седмици.

Все отново през днешния ден, в сряда и четвъртък, ненапълно и в петък, преваляванията ще са малко евентуални и то единствено над планинските региони на Западна България. Като и там ще са на изолирани места. Температурите в този интервал няма да се трансформират значително - ще са в интервала от 24 до 29 градуса.

В сряда и четвъртък времето ще е най-стабилно, с доста слънце и по-високи температури изключително в равнините на страната.

Според двата модела - американски и европейски, от събота нататък още веднъж ще има известна лабилизация на атмосферата над България и чакаме превалявания и гръмотевична активност на повече места в страната, изключително в неделя и понеделник, като тогава превалявания може да има и по Черноморието.

Презд идната седмица ще се резервира вероятността за следобедни валежи, тук-там, гръмотевици, даже градушки, като в средата на идната седмица ще има и интервал на по-ниски дневни температури, поради навлизане от североизток на по-хладни въздушни маси. Това ще докара и до вероятността от нови превалявания.

Средноденонощната температура в региона на София през юни варира от към 19 до 21 градуса, в първите дни на месеца, до през вчерашния ден към момента не бе достигнала 17 градуса. Но с напредването на месеца ще се покачва.

Кога ще пристигна същинското лято, по кое време ще забележим по-високи, типично летни температури?

Синоптичните модели иматизвестен отговор на този въпрос. Според тях, към 20 юни е евентуално да имаме интервал на топло време, когато температурите ще се покачат и тук-там в страната ще доближат 34, даже 36 градуса.

Все отново, това са единствено предварителни планове, дано мине време, с цел да забележим, дали това ще се окаже точна прогноза.

В Европа по-топло от нормалното, без да е горещо, се чака в идващите дни да бъде в региона на Бенелюкс и в елементи от Скандинавието, същинска гореща вълна сега не се предвижда на никое място на Старияконтинет.

Започна сезонът на ураганите в Атлантика, само че сега няма дейна стихия. В тази връзка последни проучвания на седименти демонстрират, че по време на Малката ледена ера, сред 14 и 17 век, интензивността на ураганите е била по-висока от днешната, което е неочакван резултат, защото се смята, че малко по-високите приземни температури ще покачат честотата на ураганите, само че такава взаимозависимост не се следи.

Друга изненадваща констатация, която влиза в несъгласие с парадигмата за следствията от затоплящия се климат е нарастването на шелфовия лед в Антарктида за интервал от 10 година. Ледът се е нараснал с 661 гигатона, или с към 6 хиляди квадратни километра.

Чака ни интервал на хубаво лятно време, без жеги, дано му се любуваме, че не се знае след 20 юни какво ни е приготвила природата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР