Захарите в храните и напитките и основно фруктозата са основна

...
Захарите в храните и напитките и основно фруктозата са основна
Коментари Харесай

Фруктозата - големият виновник за диабета

Захарите в храните и напитките и главно фруктозата са съществена причина за диабета от вид 2. До това умозаключение са стигнали американски откриватели, които споделят: „ Има голям масив с безспорни доказателства, статистически данни и резултати от клинични опити, че даже спрямо другите захари фруктозата е главен извършител на диабет и последствията от него ”. Анализът им е публикуван Mayo Clinic Proceedings.

Диабетът вид 2 – към 90% от случаите на болестта, е добил епидемиологични размери в целия свят, считат откривателите.  Средно 1 от 10 души е заплашен и честотата на заболяване пораства с възрастта. При диабета вид 1 имунна особеност пречи на панкреаса да създава инсулин, хормонът разрешава в клетките да се натрупва глюкоза, което покачва равнищата на захар в кръвта. Коварството на диабет вид 2 е, че се получава вследствие на понижена сензитивност на клетките към инсулина, обвързвана със затлъстяването и обездвижването.

Резистентността към инсулина се свързва с концентрацията на този хормон в кръвта (хиперинсулинемия), който улеснява натрупването на мазнини, повишението на триглицеридите, както и други метаболитни нарушавания. Хиперинсулинемията покачва рисковете за сърдечно-съдовата система и редуцира живота с 5 до 10 години.

Новото проучване напомня научните данни, че прибавянето на фруктоза – под формата на захароза или на високо фруктозен царевичен сироп – се свързва със серия нездравословни резултати върху биологията на хората и животните.

Данните може да звучат изненадващо във връзка с захарта в плодовете, откъдето идва името й фруктоза. Проблемът не е в тях, а в царевичния сироп с високо наличие на фруктоза – към 50% от тежестта. За съпоставяне - в узрялата праскова фруктозата е към 1% от тежестта. Освен ниското наличие на фруктоза, в прасковата също така има вода, фибри, антиоксиданти, които са значими за организма.

От проучването излиза наяве, че към 40% от пълнолетните хора в Съединени американски щати са развили в друга степен инсулинова устойчивост – стъпка към диабета.  Ролята на фруктозата в храната и напитките е решаваща за насърчаване на аномалията.

Фруктозата подтиква метаболитните промени, които насочват калориите и топлината за предпазване в клетките на абдоминалната мастна тъкан.Това е адаптивен механизъм, който е бил нужен на далечните предшественици, чиито достъп до храна и до плодова захар е бил стеснен.

Заедно с еволюцията и изключително в този момент, когато прибавянето на фруктоза в храните е необятно публикувано, преимуществата на биологията са се трансформирали в дефекти. Хранителната промишленост обилно прибавя фруктоза под разнообразни форми – като захароза, като захар с глюкоза и фруктоза – позната като пудра или бучка захар,  и все по-често като царевичен сироп, който може да съдържа до 65% фруктоза.

През 2012 година американски и английски учени дават първия „ ключ ” към аргументите за диабета – те откриват, че 3/4 от напитките и храните съдържат добавена захар, а американците употребяват приблизително 25 кг фруктоза годишно.

Канада, Мексико, Белгия и Япония също са измежду страните с висока консумация на фруктоза. Далече преди Франция, Австралия, Индия, Китай, Швеция и Англия, където количеството фруктоза на човек е под 0,5 кг на година.

В началото на тази година Световната здравна организация учудващо предложи да се понижи единствено с 10% делът на свободните захари, добавяни в храната. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР