Захариева: България иска Македония за съюзник в НАТО и да

...
Захариева: България иска Македония за съюзник в НАТО и да
Коментари Харесай

Захариева: България иска Македония за съюзник в НАТО и да започне преговори за ЕС

Захариева: България желае Македония за съдружник в НАТО и да стартира договаряния за Европейски Съюз
От народен интерес за България е Република Македония да бъде наш съдружник в НАТО и да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през идната година. Това съобщи в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тя акцентира, че чака и съответни резултати от взаимната българо-македонска комисия, която беше основана след подписването на Договора за съдействие и другарство на 1 август 2017 година.

Захариева взе участие през днешния ден в съвещанието на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Дневният ред на срещата бе фокусиран върху тематиките Западни Балкани, Украйна, Иран, Венецуела и съдействието с Африканския съюз.

В последното за годината съвещание Съветът направи обзор на резултатите от засиления фокус върху европейската вероятност на Западните Балкани, като удостовери високата оценка за ролята на Българското председателство. Срещата на върха и Дневният ред от София дадоха съответен израз на уговорката на Европейски Съюз към района, а Република Македония и Албания получиха самопризнание за самостоятелния си прогрес.

Министрите направиха обзор на провокациите, като подчертаха отговорността на политическите управления на страните от района за използването на промените и укрепването на добросъседските връзки. Отправен бе мощен апел към Сърбия и Косово за възпиране от провокации и превъзмогване на изоставането в разговора за нормализация на връзките.

"България прикани за започване на договаряния за участие с Република Македония и Албания. Нашата страна обаче насочи и различен апел - добре е, че подписахме контракта за другарство с Република Македония, само че доста по-важно е осъществяването му. Изрично условие на България е при договарянията за участие да се извършват всички поети задължения за добросъседство ”, съобщи след полемиките вицепремиерът Захариева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР