Захари Зограф, живописец от Самоковската художествена школа, се ражда на

...
Захари Зограф, живописец от Самоковската художествена школа, се ражда на
Коментари Харесай

Преди 211 г. се ражда иконописецът Захари Зограф

Захари Зограф, живописец от Самоковската художествена школа, се ражда на 8 октомври 1810 година в фамилията на зографа Христо Димитров.

За късия си живот - единствено 43 години - той оставя за поколенията надарени платна, икони и фрески. Рисува от детската си възраст и до през днешния ден основаните от него икони се съхраняват в доста от българските църкви и манастири. Творбите на Захари Зограф се пазят в църквите „ Св. св. Константин и Елена “ и „ Св. Петка “ в Пловдив, в храм „ Св. Богородица “ в Копривщица и в Мулдавския манастир. Стенописите на Захари Зограф като скъпи реликви украсяват аязмото на асеновградската черква „ Св. Богородица Рибна “, Бачковския и Рилския манастир.

Една година и половина художникът живее в Атон, където изписва външния притвор на основната черква в лаврата на св. Атанасий. Признат за учредител на светската живопис в България, Захари Зограф е един от дребното иконописци, които внасят битови детайли в църковното изкуство. В Националната изложба за посетителите са изложени неговият автопортрет и портрет на Неофит Рилски, рисувани с маслени бои. До през днешния ден се пазят десетки скици с туш и акварел на живописеца, копирки за икони, орнаментални рисунки, прерисовки на антични фигури, етюди и пейзажи. Мечтата на Захари Зограф е била да учи в Художествената академия в Санкт Петербург, само че в разцвета на креативните сили художникът умира от тиф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР