Загубата на обоняние беше един от основните симптоми на коронавирусната

...
Загубата на обоняние беше един от основните симптоми на коронавирусната
Коментари Харесай

УНГ специалист каза кое помага срещу загубата на вкус при ковид

Загубата на подушване беше един от главните признаци на коронавирусната зараза, изключително при първите разновидности на вируса. Това сподели в изявление за НоваНюз доцент Д-р Тодор Широв, експерт по отоневрология в Клиниката по ушно-гърлени заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна “-ИСУЛ в София. По думите му сред 60% и 80% от инфектираните губеха обонянието си.

„ При Делта разновидността този % е по-малък, като това се случва при 40-50 % от болните. Намалените проценти евентуално са свързани и със стартиралата имунизация. Ваксинираните хора доста по-рядко губят обонянието си или в случай че го изгубят, го възвръщат доста по-бързо ”, изясни той.

Отоневрологът разяснява още, че 60% от засегнатите от този признак пациенти възвръщат изцяло обонянието си до две седмици, за други са нужни сред три и шест месеца. Малък % от инфектираните съумяват да възвърнат обонянието си в границите на година.

„ Загубата на подушване не е признак единствено за Коронавирус инфекциите. Това може да се аргументи от съвсем всички вирусни инфекции, контузии на черепа, по-агресивни миризми, както и невродегенеративни болести. Първият признак на алцхаймер и паркинсон е разстройване в обонянието ”, сподели още доцент доктор Широв.

Специалистът изясни, че човешкото подушване е мощен инструмент на природата, който значително въздейства на нашето държание, страсти и въодушевление.

„ Изследвания потвърждават кои са най-любимите миризми на хората. За множеството това е миризмата на нови облекла и обувки. За дамите най-любима е миризмата на бебе, а за мъжете на нова кола. Това доста постоянно се употребява и като трик от търговците. Смята се, че човек може да разпознае към 10 хиляди разнообразни миризми. Голям % от хората обаче не съумяват да уловят някои от тях- като ментата, кардамона, канелата ”, сподели още доцент доктор Тодор Широв.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР