Загрижен, че двете му панди закъсняват с размножаването, зоопаркът в

...
Загрижен, че двете му панди закъсняват с размножаването, зоопаркът в
Коментари Харесай

Зоопаркът в Копенхаген прилага нова стратегия, за да насърчи любовния живот на двете си панди

Загрижен, че двете му панди закъсняват с размножаването, зоопаркът в Копенхаген ползва нова тактика, с цел да насърчи любовния им живот, защото е известно, че животните от типа се възпроизвеждат мъчно, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От зоологическата градина в датската столица са решили да настанят пандите в едно и също заграждение месец по-рано от нормалното, с цел да могат те да свикнат една с друга преди да настъпи моментът за размножаване, вместо да се карат шумно в съдбовния интервал.

На уеб страницата на зоопарка е качена фотография на двете животни, които се взират едно в друго с неуважение - симптом, че любовта към момента не " витае във въздуха ".

Взети назаем от Китай за 15 години, Мао Сун и Син Ер идват в Копенхаген напролет на 2019 година Оттогава всички опити за размножаването им са несполучливи.

" Опитваме метод, увенчал се с триумф при нашите полярни и кафяви мечки - да ги съберем в този момент, макар че Мао Сун няма да е подготвена за обич още няколко седмици ",  изяснява ветеринарният доктор Мадс Фрост Бертелсен.

Периодът на разгонване при пандата трае единствено два до три дни и чиновниците на зоопарка се надяват, че новата им тактика ще разреши на животните да се опознаят още веднъж, да се карат и да дадат воля на недоволството си, преди да настъпи моментът за пристрастеност.

" Пандите живеят сами и не обичат доста компанията на другите, като се изключи няколкото дни в годината, когато женската е разгонена. През първите няколко дни, в които са дружно, може да има съществени стълкновения. Надяваме се, че спомагателното време, което ще прекарат дружно, ще им даде опция да приключат с борбите и да се съсредоточат върху чифтосването, когато пристигна подобаващият миг ", споделя Бертелсен.

Размножаването на пандите е изключително мъчно в плен. Женските са плодовити единствено за 24 до 36 часа напролет, съгласно Международната организация за запазване на пандите.

" Проблемът е, че те в действителност не знаят какво да вършат и имат единствено веднъж в годината, с цел да упражняват ", добавя ветеринарят. Той добавя, че животните имат и проблем със синхронизацията.

Според организацията популацията на пандите наброява 1864 екземпляра, от които 600 живеят в плен по целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР