Загиналата в Гърция при рекордно гмуркане на 233 метра българка

...
Загиналата в Гърция при рекордно гмуркане на 233 метра българка
Коментари Харесай

Загиналата при гмуркане Теодора била болна от рак, но не знаела

Загиналата в Гърция при рекордно гмуркане на 233 метра българка Теодора Балабанова е била болна от скоропостижен рак, само че не го е знаела.

Този незнаен до момента факт разкрива филмът "233 метра сред живота и гибелта ", заяви създателят му Слави Ангелов - основен редактор на в. "168 часа ".

"От аутопсията излиза наяве, че са й оставали 2 месеца живот ", описа журналистът пред Нова телевизия тази заран.

На 24 септември 2017 година Теодора Балабанова се спуска на 233 метра в бездната на Егейско море, ставайки единствената жена в света, слизала на такава дълбочина. Но Тео, както я назовават приятелите й, по този начин и не съумява да се върне жива назад на повърхността. Документалният филм на Ангелов и оператора от БНТ1 Анна Андреева споделя историята на смелата жена и нейния брачен партньор Михаил Балабанов по пътя към международния връх и съдбовният 42 метър, където всичко се обърква.

"Искаме да покажем по какъв начин един човек преследва своите фантазии. Седмица преди гмуркането на 233 метра Теодора и брачният партньор и Михаил Балабанов вършат сполучливо гмуркане на 203 метра - сполучлив опит, след който излизат в чудесно положение. 203 метра е международен връх за гмуркане на жена в открити води. Преди това е имало по-голямо достижение на южноафриканка, само че в сладки води, където няма течения и изискванията са радикално разнообразни ", описа журналистът.

"Вероятно е при съдбовното за Теодора гмуркане да са позволени и неточности с газовете, защото и двамата с Михаил получават вертиго. Той обаче е по-силен физически и може би това го избавя. Използват се разнообразни газови смеси. Няма учебници по какъв начин да се гмуркаш на 200, на 230 метра ", разкри още Ангелов.

За да бъде завършен "233 метра сред живота и гибелта " и с цел да може Михаил Балабанов да издаде своята книга учебник по техническо гмуркане, е нужна финансова поддръжка. Всеки, който е отделил от своите средства, ще получи съответното заплащане, което включва афиш от кино лентата с персоналния подпис на Михаил Балабанов, DVD с кино лентата и даже курс по гмуркане, воден от самия него в Гърция.

"Теодора тежи 47 кг, гмурка се с съоръжение от 166 кг. Тя е дребна жена с огромно сърце. Надяваме се на поддръжката на всичко хора, с цел да може постигнатото от нея да не бъде забравено. Не може постигнатото от нея да се не помни за 3 дни ", сподели Слави Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР