Загадката на Sofia24.bg е свързана с най-актуалната звезда в европейския

...
Загадката на Sofia24.bg е свързана с най-актуалната звезда в европейския
Коментари Харесай

Той иска да бъде Супермен, защото лети високо! От октомври ще блести в Лигата на извънземните

Загадката на Sofia24.bg е обвързвана с най-актуалната звезда в европейския баскетбол. Той е едвам вторият баскетболист, който печели анкетата " Спортист на годината “ у нас през 2022 година, откакто Ваня Войнова получава това самопризнание в първото издание на класацията през 1958 година. Познахте ли го? Това е Александър Везенков-младши. Той е роден на 6 август 1995 година в Никозия. Александър Везенков е наследник на известния ни баскетболист от предишното Сашо Везенков, който е състезател на националния тим на България, треньор, изпълнителен шеф на БК " Лукойл Академик “ и президент на БК " Балкан “. Баща му е един от най-хубавите български играчи в предишното, като е участник е на Евробаскет 1985, 1989 и 1991. 

Саша е роден в кипърската столица, тъй като по това време татко му играе за локалния ПАЕЕК. Майка му Янка пък е някогашен играч по тенис на маса. Сестра му Михаела е с 11 по-голяма от него. Тя също играе баскетбол, капитан е на девическия, а по-късно и на женския държавен отбор на Кипър. Играе колежански баскетбол за университета в Северна Каролина, а по-късно и професионално в Гърция. 

Александър Везенков-младши стартира да тренира с детските тимове на " Апоел “. Трудолюбието му дава резултат. На 14-години е поканен от гръцкия " Арис “ в школата на отбора. Семейството се мести в Солун, с цел да бъде покрай младия гений. Везенков дебютира за мъжкия отбор на " Арис “, когато е едвам 16-годишен и става най-хубавия млад състезател в гръцкото състезание.

На 20 години минава в испанския " Барселона “. С отбора печели Суперкупата на Испания през 2015 година. Там става най-хубав млад състезател в испанското състезание. Всяко лято пътува за Съединени американски щати, където води специфична самостоятелна подготовка. През 2017 година участва в драфта за NBA, като е определен от " Бруклин Нетс “. Везенков обаче избира да остане в Европа и на идната година се завръща в Гърция, като баскетболист на " Олимпиакос “. През 2021 година правата му за NBA минават в Кливланд Кавалиърс, а през лятото на 2022 година Кливланд обменя правата на Везенков в Сакраменто Кингс.

" Семейството е всичко за мен. Те ми дадоха всичко нужно, с цел да играя баскетбол. Още по-важно, те ме научиха как да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и аз желаех да съм като него. Майка ми постоянно е била до мен, а сестра ми беше ролевият ми модел. Тези трима души, а и всички други мои родственици, ме трансфораха в това, което съм през днешния ден ", съобщи неотдавна националът на България.

Той се трансформира в същински водач на " Олимпиакос ", като изведе отбора до първо място в постоянния сезон на Евролигата. Българинът впечатляваше експертите с играта си в шампионата. Той записа най-вече точки през сезона против АЛБА Берлин (28) и счупи върха си по битки (14 против Жалгирис) в един мач от конкуренцията. Пет пъти Везенков бе определен за състезател на кръга, като сложи и рекрод за сезона по най-голям коефициент на потребно деяние (43), а на два пъти завоюва нагпрадата за баскетболист на месеца (ноември 2022 и февруари 2023). 

На 18 май 2023 година бе разгласен за MVP на сезона в Евролигата. Така той стана  третият състезател след Нандо де Коло и Лука Дончич, който в един сезон печели наградата за най-полезен състезател и премията за най-хубав стрелец. Везенков се сбогува с " Олимпиакос ", с който игра и на край в Евролигата против " Реал " (Мадрид). Той също по този начин завоюва Купа на Гърция и Лига на Гърция през 2022 година. След доста сполучлив интервал с " Олимпиакос " Алекс пое към Съединени американски щати.

" Саша надмина фантазиите, които имах за него като татко. Не бих могъл да бъда по-горд с него. Всеки ден изпитвам неимоверна горделивост от индивида и от спортиста, в който той се трансформира “, споделя татко му Сашо Везенков, който участва персонално на церемонията по надграждането на сина си в Каунас, дружно със брачната половинка си Янка и с по-голямата си щерка Михаела.

През лятото на 2022 година получава оферта от Сакраменто Кингс, който държи правата му за НБА. Везенков обаче отхвърля предлагането от контракт за 1 милион $, което е доста по-малко от договора му с Олимпиакос на стойност 2.7 милиона. През 2023 година обаче Везенков сподели " да " на Сакраменто Кингс. Договорът му е за три години и ще му донесе 20 милиона $ като заплати за този интервал. Така той става вторият българин в NBA, след Георги Глушков, който към днешна дата е президент на родната ни федерация по баскетбол.

Българският баскетболист има гръцко и кипърско гражданство, може би за това интерес към него има и от разнообразни национални федерации. Като дете той живее в Кипър, където е роден, а като състезател е завършен в Гърция. Саша обаче избира да носи националната фланелка на България-страната, където са родени родителите му.

Играе за България за Евробаскет 2022, като е неоспорим водач на " лъвовете “. Реализира по 26 точки в мачовете с Испания, Черна гора и Белгия и по 28 против Турция и Грузия. В 4 от 5-те мача на груповата фаза приключва с " дабъл-дабъл “, като най-вече битки взема против Турция (15). Приключва шампионата на трето място по точки (26.8 точки приблизително на мач) и водач по битки (12.2 на мач).

Признава, че от анимационните герои избира да бъде Супермен, тъй като лети високо. Любимото му животно е вълк. Споделя, че в случай че не се е занимавал с баскетбол, може би щеше да стане футболист. Не има вяра в извънземни и духове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР