Заешкото месо е едно от най-полезните, лесноусвоими от организма меса.

...
Заешкото месо е едно от най-полезните, лесноусвоими от организма меса.
Коментари Харесай

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Заешкото месо е едно от най-полезните, лесноусвоими от организма меса. Но то също по този начин е изсъхнало месо и не е измежду най-често готвените от домакините, тъй като приготвянето му изисква нуждата от малко повече опит и познания.

За да приготвим нашето вкусно заешко, ще черпим опит от домакините с персонални стопанства, които постоянно сервират на масата си нежно заешко. Те споделят с нас своя опит при обработката и печенето на този характерен артикул.

Има няколко разновидността при приготвянето на заешко месо, преди да стигне до фурната, в случай че желаеме то да задоволи капризните усети.

Първи вид

 Как се пече заек на фурна - управление за начинаещи

Заешкото месо би трябвало да се маринова. Маринатата за заешко можете да приготвите от вода и оцет 1 към 1/5, т.е. на 1 л вода към 100 мл оцет. По предпочитание може да сложите целина, дафинов лист, лук, чесън, каранфил, черен пипер.

Ако вършиме маринатата с допълненията, е хубаво да я кипнете за 10 минути и по-късно да я оставите да изстине на стайна температура. Ако употребявате марината единствено от вода и оцет, е добре водата да е с малко над стайната температура и да се разбърка добре, с цел да се разтвори оцетът.

Заешкото месо се слага в маринатата за 24 ч.

След мариноването месото се отцежда на хавлиена забрадка за 10 минути. Осолява се. Намазнява се щедро с олио от всички страни, слага се върху канапе от лук или картофи или пръчки за готвене, само че не и непосредствено върху тавата. Залива се с чаша 200 мл хладка вода и чаша бира, слага се фолио и се поставя във фурната за 4 часа на 140 градуса. Фурната не би трябвало да се отваря постоянно.

Може да ревизирате месото на третия час и да прецените какъв брой още време му е належащо да се готви. Преценете по този начин времето, че да нямате повече от три отваряния на фурната.

Втори вариант

 Как се пече заек на фурна - управление за начинаещи

Заешкото месо се сварява авансово в тенджера под налягане. За този вид на подготвяне е по-лесно месото да е нарязано на порции. Поставя се в тенджерата, залива се с олио към 400 г и вода, вари се 40 минути. Свареното месо се посолява, овкусява и още веднъж намазнява, подрежда се в тавичка с канапе от лук. Залива се с чаша бира и се запича /без фолио/ във фурната, с цел да хване коричка за 30 минути. Когато е готово, се изважда незабавно и не се оставя да изсъхва в изстиващата фурна.

Трети вариант

 Как се пече заек на фурна - управление за начинаещи Снимка: Ваня Георгиева

В заешкото месо се вършат дребни процепи и в тях се слагат късчета бекон или сланина, пече се на муден огън в гювеч. Заекът се осолява и овкусява с червен и черен пипер, вършат се дребни прорези в месото и в тях се пъхат части бекон или сланина.

В гювеч се подреждат обелени и нарязани на огромни части картофи, целина и моркови, върху тях се поставя месото и още веднъж се покрива със зеленчуци. Заекът в гювеч се залива се с чаша 200 мл бяло вино и чаша хладка вода, поръсва се с олио. Заешкият гювеч се слага в студена фурна. Пече се на 180 градуса за най-малко 3 часа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР