Заехме се с подготвянето на законопроектите, нужни за получаване Плана

...
Заехме се с подготвянето на законопроектите, нужни за получаване Плана
Коментари Харесай

Крум Зарков: Ще регламентираме понятията клетва и обида, публичните личности трябва да търпят критика

Заехме се с подготвянето на законопроектите, нужни за приемане Плана за възобновяване и резистентност. Един от тях е смяна на Наказателния кодекс (НК) и по-точно реглемантирането на клеветата и обидата. По тази тематика България е неведнъж осъждана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Това разгласи правосъдният министър Крум Зарков след съвещанието на Министерския съвет.

" Публичните персони би трябвало да търпят критика в по-широки размери, в сравнение с частните лица ", съобщи той във връзка с стандарта, заложен в Страсбург. Анализ на нашите каузи по-скоро  дава превес на обществени лица, почувствани оклеветени или афектирани от журналистически разработки. По думите му по този начин ще се синхронизира националното законодателство с Европейската спогодба по правата индивида.

Предлага се да освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на власт, което до в този момент не е било допустимо.

Другият законопроект, който служебният кабинет готви, са поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по тематики, свързани с процесуалните гаранции за деца, които са обвинени или упрекнати в границите на наказателни производства, както и за минималните стандарти за поддръжка и отбрана на жертвите на закононарушения. България тук се е забавила с транспонирането на европейското законодателство в националното, заради което са открити наказателни процедури против нашата страна, изясни още правосъдният министър. Те ще бъдат спрени тогава, когато депутатите се заемат с приемането на този Законопроект за допълнение и изменение на Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР