Заедно с вълнестия мамут, саблезъбият тигър (познат още като смилодон)

...
Заедно с вълнестия мамут, саблезъбият тигър (познат още като смилодон)
Коментари Харесай

9 факта за саблезъбите тигри

Заедно с вълнестия мамут, саблезъбият тигър (познат още като смилодон) е един от най-известните бозайници от Плейстоцена. Но знаете ли, че този застрашителен див звяр е отдалечен родственик на актуалния тигър или че неговите кучешки зъби са били толкоз нежни, колкото и дълги?

1.Всички модерни тигри са подвидове на Panthera tigris (Сибирският тигър да вземем за пример е прочут като Panthera tigris altaica). Саблезъбите тигри обаче са тип котки, известни като „ Smilodon fatalis ”, които са далечни родственици на актуалните лъвове, тигри и гепарди.

2. Макар че през днешния ден смилодоните са най-известните саблезъби котки, през Неозоя в тяхното семейство има още няколко типа, в това число Barbourofelis, Хомотерии и Мегантереони.

3. Най-неизвестният член на фамилията на смилодоните е дребният (около 70 килограма) Smilodon gracilis. Северноамериканският Smilodon fatalis (този, който множеството хора назовават с общото име саблезъб тигър) е бил единствено малко по-голям (около 90 килограма). Най-внушителният измежду тях е южноамериканският смилодон, като мъжкият може да доближи до половин звук.

4. Едва ли доста хора биха се интересували толкоз от саблезъбите тигри в случай че те бяха просто големи котки. Това, което ги прави толкоз забележителни са техните огромни извити кучешки зъби, които при някои типове достигали до дължина 30 сантриметра. Още по-странното е, че въпреки да са били огромни, кучешките зъби били изненадващо нежни и чупливи. По време на борба те постоянно се чупели, само че в никакъв случай не израствали отначало.

5. Саблезъбите тигри можели да отварят челюстите си под ъгъл от 120 градуса – или към 2 пъти по-широко от актуалните лъвове. Парадоксалното обаче е, че другите типове смилодони не можели да ползват огромна мощ, когато се хранели с плячката си, тъй като трябвало да защищават скъпоценните си кучешки зъби.

6. Огромните, само че нежни кучешки зъби на саблезъбия тигър, дружно със слабата им челюст демонстрират, че животните имали необикновен жанр на ловуване. Палеонтолозите считат, че смилодоните се нахвърляли върху плячката си от по-ниските клони на дърветата, след това забивали зъбите си в шията на жертвата си, след което се оттегляли на безвредно разстояние, където изчаквали раненото животно да почине.

7. Много от актуалните огромни котки живеят на прайдове, което кара палеонтолозите да считат, че саблезъбите тигри също не са живели независимо. Доказателство за това е, че доста от откритите фосили показват, че смилодоните са умирали доста постоянно от напреднала възраст или от хронични болести. Те не биха могли да оцелеят толкоз дълго, в случай че са живели независимо – имали са потребност от помощ или най-малко от защита от другите членове на прайда.

8. Не единствено огромните кучешки зъби разграничават саблезъбите тигри от актуалните огромни котки. Те имали относително пълен врат, необятен гръден панер и къси, мускулести крака. Тези техни характерности имат доста общо с метода им на живот – защото не се налагало да преследват плячката си, а единствено да скочат върху нея от клоните на дърветата, на саблезъбите тигри не им било належащо да имат огромно и елементарно преносимо тяло.

9. Защо саблезъбите тигри са изчезнали от лицето на Земята към края на последния Ледников интервал? Малко евентуално е ранните хора да са разполагали с способи, по които да ги преследват, по тази причина специалистите считат, че промените в климата са довели до последователното им изгубване.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР