Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари днес искаме

...
Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари днес искаме
Коментари Харесай

Богданов: Европа не е конкурентоспособна без България и Румъния в Шенген

Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари през днешния ден желаеме ясно да заявим, че икономическото развиване и икономическата сигурност на Европа зависят от цялостната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в eврозоната . Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността на България Богдан Богданов, който дружно със своя румънски сътрудник - министърът на икoнoмикaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и туpизмa Щефaн-Paду Oпpя, посети Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост ". 

По думите на Богданов, България и Румъния към този момент са потвърдили своите преимущества. 

" Доказали сме, че ние тук към този момент не сме дестинация, в която може да се създава евтино, на ниско платена работна ръка, ние сме дестинациите, в които се основават бъдещите нововъведения на Европа и имаме доста образци, които можем да споделим ", сподели Богданов. 

Той изясни, че опашките от камиони и затрудненото прекосяване на границата пречат на бизнеса. 

" Това е сериозен проблем и за Европа. И в случай че желаеме Европа да резервира своята конкурентоспособност, ние би трябвало да реализираме заветната си цел - България и Румъния да бъдат изцяло интегрирани в европейското пространство, нашите бизнеси да бъдат конкурентоспособни и да спомогнем за икономическото развиване на Европа и района ", сподели Богданов. 

По думите му загубите, които търпи бизнесът поради това, че България не е в Шенген, са обилни

" Изчакванията в избран интервал на време единствено на тежкотоварния трафик е над шест часа. И защото пристигам от бизнеса в бизнеса, когато вършим разбори, гледаме най-слабото звено в една верига. Няма по какъв начин Европа да е конкурентоспособна, в случай че нашите превозвачи и тези милиони камиони, които пресичат нашите граници, изчакват по шест часа да преминат ", сподели българският стопански министър.

По думите му при включването на България в Шенген и еврозоната се чака растеж на брутния вътрешен артикул сред три и пет %. 

Министърът разяснява, че не го тормозят резултатите от изборите в Нидерландия. 

" Това, което е значимо за нас, е да покажем икономическия капацитет на нашия район и тук приказваме за стопанска система, която е в основата на цялостната интеграция в Европа. Надяваме се нашите сътрудници да видят всички старания, които България и Румъния са създали през времето ", сподели Богданов. 

Министърът на икoнoмикaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и туpизмa на Румъния Щефaн-Paду Oпpя също разяснява тематиката: " Очакваме след две седмици да има позитивен избор за двете страни и всички разноски, които поносим като стопански минуси, да се извърнат в интерес на двете страни ". 

" Ние губим от конкурентоспособноста. В момента румънската стопанска система губи 0,5 % от брутния вътрешен артикул всяка година поради това, че не сме в Шенген. Нашите другари споделят, че би трябвало да бъдем добре насочени и с околната среда. Някой дали прави сметка на хилядите тонове въглероден двуокис, които се губят всеки ден на границата с Румъния? Едно от решенията е да създадем камионите електрически, само че най-хубавото решение е от тази година да бъдем членове на Шенген ", сподели румънският министър. 

Той съобщи, че двете страни са изпълнили всички механически условия към Европейската комисия, към Европейския парламент.

" Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са естествените права, които имаме. Нашите стопански системи би трябвало да бъдат конкурентни на всички други стопански системи в Европейския съюз и по този начин способстваме за цялата конкурентоспособност на Европейския съюз ", съобщи Щефaн-Paду Oпpя. 

Двамата министри вземат участие през днешния ден в българо-румънска конференция на тематика " Обединена Европа - веднъж към икономическа сигурност и устойчива интеграция ". Форумът се провежда в Доходното здание в Русе. 

Основна тематика са загубите за района и за вложителите при отсрочване на приемането на двете страни в Шенгенското пространство през погледа на двустранните задгранични търговски камари.

Очаква се да бъдат разисквани още икономическото бъдеще на района, основни инфраструктурни планове, както и положителните практики сред бизнеса. На събитието участват вложители, представители на задграничния и локалния бизнес, на търговски камари на двете страни, посланиците на двете страни.

Форумът се провежда от Министерството на стопанската система и промишлеността на България и Министерството на стопанската система, предприемачеството и туризма на Румъния. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР