Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните-членки

...
Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните-членки
Коментари Харесай

Тагарев: С РСМ изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните-членки на НАТО

Заедно построяваме потенциал, с който да подсигуряваме сигурността на страните-членки на НАТО. Около това се сплотиха министрите на защитата на Република България и на Република Северна Македония Славянка Петровска, оповестиха от пресцентъра на Министерство на защитата.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1196
Днес, 30 септември, двамата посетиха УП „ Ново село “ и организираха срещи с македонски и български военнослужещи от състава на многонационалната бойна група. 

Министър означи, че точно на полигон „ Ново село “ сме очевидци на действителното приложение на концепцията за нараснала зоркост от страна на НАТО и за създаване на многонационалните бойни групи като детайл за въздържане и защита на Източния фланг. „ Тук с войски способстват седем страни, като водещата е Италия, която е с доста сериозен потенциал. Но всеки принос на наш съдружник към отбраната на НАТО и на нашата територия е скъп, в това число и този на военнослужещите от Република Северна Македония “, означи той.

„ За мен е чест и наслаждение, че през днешния ден, дружно с моя сътрудник, дойдохме тук, с цел да посетим военнослужещите от многонационалната бойна група и да обърнем особено внимание на македонските и на българските военнослужещи. Особено ме радва това, което чух от брифинга на командира – за метода, по който двете армии в състава на мултинационалното формирование действат дружно, работят дружно, схващат се и дружно бранят ползите на НАТО “, акцентира министър Славянка Петровска. По думите й – всяка поддръжка и вложение във военнослужещите от състава на бойната група значи вложение в нашата сигурност и нашето бъдеще. „ От мое име и от името на Министерството на защитата на Република Северна Македония и на Армията на РСМ – благодаря на македонските представители, на българските представители, както и на всички военнослужещи, които са част от тази бойна група, и способстват за мира и сигурността на НАТО “, акцентира министър Петровска.

В рамките на визитата на УП „ Ново село “ пред македонската и българската делегация беше изнесен брифинг за подготовката и дилемите на многонационалната бойна група от нейния пълководец полковник Микеланджело Дженаки. Двамата министри организираха диалози с военнослужещи от Република България и Република Северна Македония. Министрите и Славянка Петровска подчертаха, че връзките на двете страни в региона на защитата са доста положителни. „ Имаме съдействие и в други области, главно във военното обучение и в присъединяване в взаимни учения “, уточни министър Тагарев. „ Сътрудничеството ни в региона на защитата е извънредно значимо, по този начин, както прилича на две страни-членки на НАТО. Обсъждаме по какви други способи може да усъвършенстваме работата си, тъй че за в бъдеще да даваме положителен образец по тази причина по какъв начин могат да се развиват връзките сред нашите две страни “, съобщи министър Петровска, за която това е второ посещаване в нашата страна.

Пред публицисти министърът на защитата съобщи, че се надява Народното събрание да одобри плана за капиталов разход за закупуване на бойните машини „ Страйкър “ за потребностите на Сухопътните войски преди излизането си във почивка поради предизборната акция. „ Намерението ни е да придобием цялостния комплект – с връзки, системи за бойно ръководство, муниции, симулатори за подготовка на военнослужещите, логистична поддръжка, тъй че това да разреши оборудването на три батальонни бойни групи “, уточни министър Тагарев.

Министерството на защитата си слага за цел новият стратегически обзор на защитата да бъде приключен до края на февруари 2024 година „ При смяната на ситуацията е обикновено националната отбранителна политика също да се приспособява към нея. Има нови условия към нас и този обзор ще ни разреши на междуведомствено ниво да вземем отношение по какъв начин ще развиваме Въоръжените сили и какво е належащо за тяхното обезпечаване “, съобщи министър Тагарев. 

Министерството на защитата ще извърши решението на Народното събрание от 27 септември 2023 година, с което България би трябвало да даде спомагателна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р. Министърът на защитата посочи, че отводът за ремонт и поддръжка на тези ракети е отпреди да стартира войната през февруари предходната година. „ От съответната съветска компания са обяснили, че те не могат да създадат това, което желаеме, а ние нямаме капацитет да се оправим сами с тяхното възобновяване “, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР