Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните

...
Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните
Коментари Харесай

Тагарев и Петровска: Изграждаме капацитет, гарантираме сигурността на страните членки на НАТО

Заедно построяваме потенциал, с който да подсигуряваме сигурността на страните членки на НАТО. Около това се сплотиха министрите на защитата на България Тодор Тагарев и на Република Северна Македония Славянка Петровска, оповестиха от Министерството на защитата (МО).

 

Двамата през днешния ден посетиха образователен полигон „ Ново село “ и се срещнаха с македонски и български военнослужещи от състава на многонационалната бойна група. 

 

Министър Тагарев означи, че точно на полигон „ Ново село “ сме очевидци на действителното приложение на концепцията за нараснала зоркост от страна на НАТО и за създаване на многонационалните бойни групи като детайл за въздържане и защита на Източния фланг. Тук с войски способстват седем страни, като водещата е Италия, която е с доста сериозен потенциал. Всеки принос на наш съдружник към отбраната на НАТО и на нашата територия е скъп, в това число и този на военнослужещите от Република Северна Македония, означи той.

 

Министър Славянка Петровска уточни, че всяка поддръжка и вложение във военнослужещите от състава на бойната група значи вложение в нашата сигурност и нашето бъдеще. Тя благодари на всички военнослужещи, които са част от бойната група и способстват за мира и сигурността на НАТО.

 

В рамките на визитата на полигон „ Ново село “ пред македонската и българската делегация беше изнесен брифинг за подготовката и дилемите на многонационалната бойна група от нейния пълководец полковник Микеланджело Дженаки. Двамата министри организираха диалози с военнослужещи от България и Република Северна Македония.

 

Министрите Тодор Тагарев и Славянка Петровска подчертаха, че връзките на двете страни в региона на защитата са доста положителни. 

„ Имаме съдействие и в други области, главно във военното обучение и в присъединяване в взаимни учения “, уточни министър Тагарев. 

 

„ Сътрудничеството ни в региона на защитата е извънредно значимо, по този начин, както прилича на две страни членки на НАТО. Обсъждаме по какви други способи може да усъвършенстваме работата си, тъй че за в бъдеще да даваме положителен образец по тази причина по какъв начин могат да се развиват връзките сред нашите две страни “, съобщи министър Петровска.

 

В отговор на усложнената среда на сигурност в и към Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия, в края на 2021 година в НАТО стартира използването на ограничения по усилена зоркост. Една от тях беше основаването на спомагателни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по сходство на към този момент съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни, сочи информация на уеб страницата на Министерството на защитата.  С решение на Министерския съвет на Република България от 27 януари 2022 година е избрана национална позиция за образуването на бойна група на наша територия, като страната ни извършва ролята по едно и също време на Рамкова страна и на Страна хазаин с опция за привличането за присъединяване на сили на страни от НАТО, в състав до 1000 военнослужещи.

 

Бойната група бе образувана на 1 март 2022 година за осъществяване на задания по усилването на бдителността и отбранителния капацитет на НАТО на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътните войски, с подготвеност за консолидиране на съюзни сили и средства. На 4 март 2022 година бе заявено постигането на първични оперативни качества.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР