Задкулисието и паралелната държава се окопаха още по-дълбоко през Конституцията,

...
Задкулисието и паралелната държава се окопаха още по-дълбоко през Конституцията,
Коментари Харесай

Задкулисието и паралелната държава се окопаха по-дълбоко

Задкулисието и паралелната страна се окопаха още по-дълбоко през Конституцията, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медиите в Народно събрание откакто измененията в главния закон бяха гласоподаване на трето четене.
По думите й с двойното поданство на депутати и министри предават българския народен суверенитет и към този момент публично могат да ни ръководят непознати жители.
" Съдебната промяна не цели никаква правдивост и никаква самостоятелност на правосъдната система. Разпределиха си и порциите в нея. Демократична България и Христо Иванов най-сетне си осъществиха огромната си фантазия съдиите сами да избират своята квота във Висш съдебен съвет. Движение за права и свободи получават политически подвластна прокуратура, където по-голяма част от квотата на обвинителите ще бъде политически избирана. Бойко Борисов получава голото заричане, че те ще го пазят и ще го препират до дъно ", разяснява Нинова.
Задкулисието и паралелната страна се окопаха още по-дълбоко и към този момент узаконено през Конституцията, безапелационна е тя.
Следващата им стъпка, както самият Кирил Петков разгласи,  са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три по политически принцип, с цел да могат да се окопаят и там за идващите 5 или 7 години, уточни Нинова.
" Отвориха малка врата за договаряния с президента. Първоначалното изречение за служебния кабинет беше пълномощията на служебния кабинет се лимитират със специфичен закон. В последния миг вкараха, че могат да се лимитират със специфичен закон, което дава опция или да се прави, или да не се прави ", акцентира Нинова.
Българска социалистическа партия остава единствената партия, която стои за смяна на модела на ръководство на страната, която смяна минава и през Конституцията, само че това,  което се е случи, не е смяна, а замяна, счита тя.
Ще оползотворим всички вероятни правни средства да се жалят и спрат признатите текстове в главния закон, които са или противоконституционни, или предават националния интерес, или разпределят порции във властта, разясни Нинова.
По-рано измененията в Конституцията на трето четене бяха признати със 165 гласа на депутатите от сглобката. 71 народни представители от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " бяха " срещу ", а Бойко Рашков от ПП-ДБ се въздържа. Гласуването мина без разискване, с поименно гласоподаване.
Беше отхвърлено предлагането то да се предава директно по Българска национална телевизия и БНР.
" Не знам от какво се притеснявате хората да видят лицето на всеки един народен представител, когато става и споделя волята си по Конституцията. Неслучайно в нея преди 30 години нашите предшественици са записали, че се става от място и се декларира своя избор. Това е най-тържественият миг в живота на всеки един депутат. Какви ли не други неща сме вземали решение да се излъчват и най-важният законопроект, за който партии, водачи и политици си късахте ризите, в този момент внезапно желаете да стане прикрито. То отново няма да стане прикрито, само че е знак към обществото ", възмути се зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България "   Георги Свиленски.
Според окончателните промени Народно събрание няма да се разпуска, даже когато не успее да излъчи държавно управление, депутати и министри с право на двойно поданство, президентът ще назначава служебно държавно управление, само че след съвещания с парламентарните групи. За длъжностен министър председател може да бъдат избирани само ръководителят на Народно събрание, шефът или подуправителят на Българска народна банка, ръководителят или зам.-председателят на Сметната палата, омбудсманът или негов заместител.
С измененията в правосъдната власт основният прокурор ще утвърждава методическите правила за активността в досъдебното произвеждане по предложение на Върховната прокуратура, Висш съдебен съвет е разграничен на Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет. Пленумът се върна с ново име - Общо заседание, чиито пълномощия са лимитирани, парламентарната ще квота господства в ВПС.
Мнозинството реши още шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да са  мандат от 7 години, мандатът на основния прокурор падна на 5 години. Те ще се назначават с декрет на президента, само че президентът ще има период за издаването му. Регулаторите се избират с най-малко 160 гласа, което значи, че изборът е неосъществим без Движение за права и свободи. Въвежда се самостоятелна конституционна тъжба.
 В период от 6 месеца след влизането в действие на измененията би трябвало да бъдат признати и законите, които се отнасят до използването им. А Висшия правосъден съвет и Висшият прокурорски съвет би трябвало да бъдат определени 3 месеца по-късно. Това значи, че актуалният Висш съдебен съвет остава да работи до тогава, въпреки и мандатът му да изтече още предишния октомври. На поста основен прокурор още към година се обрисува да остане и актуалният и.ф. началник на държавното обвиняване Борислав Сарафов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР