Заден ход за спорните моменти в системата "бонус-малус". Заради общественото

...
Заден ход за спорните моменти в системата "бонус-малус". Заради общественото
Коментари Харесай

Може ли автомобили да наследяват скъпа Гражданска отговорност?

Заден ход за противоречивите моменти в системата "бонус-малус ". Заради публичното неодобрение Комисията за финансов контрол (КФН) се отхвърля от наследяването на скъпа "Гражданска отговорност " при продажба на автомобил и подвига прага при нарушаванията с превишена скорост.

В нормативната рамка, в която сме ние, а точно да нямаме персонални регистрационни номера, да нямаме история на нашите нарушавания няма по какъв начин КФН да даде по-добър вид на "бонус-малус ". В този смисъл е добре първо да променим рамката, а по-късно да градим нова система, сходна на Западна Европа, разяснява в утринния блок на Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Има дисбаланс сред "бонус " и "малус ", тъй като в случай че сега застрахователите събират условно 800 млн. лева от "Гражданска отговорност ", при въвеждането на системата още веднъж би трябвало да събират тази сума. Разпределението сред положителни и неприятни водачи е 80% към 20%. Тоест, когато се глобяват по тази канара, глобата, която ще се вземе от тях, плюс бонусът, който се дава на положителните, още веднъж би трябвало да даде сумата, изясни Тодоров.

Той посочи, че за държавни и общински структури няма да се ползва тази система.

Изчистването на казуса с "бонус-малус " върху колите е стъпка напред. Наредбата обаче ще бъде забавена, тъй като изписването на имената върху талона допуска промени в законодателството, което се прави не от КФН, а от Народното събрание, разяснява Владислав Панев, съпредседател на "Зелените ".

КФН е подготвена да одобри рационалните оферти, които са направени и да премисли цялата разпоредба. Ние приветстваме това решение, съобщи юристът Цветанка Крумова.

Аз по този начин и не разбрах за какво се пристъпи към построяването на система Бонус-малус, основана на нарушаванията по Закона за придвижване по пътищата. Това е въпрос, от който следват доста други, в това число и този за собствеността на автомобила, на мнение е Крумова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР