Задържан в ареста обвиняем да получи индивидуален комплект прибори и

...
Задържан в ареста обвиняем да получи индивидуален комплект прибори и
Коментари Харесай

Съдът нареди чаршафите в килиите да се сменят поне веднъж седмично

Задържан в ареста обвинен да получи самостоятелен комплект принадлежности и съдове за хранене, както и промяна на чаршафите най-малко един път седмично. Това разпорежда Административният съд в Пловдив на началника на Областната работа " Изпълнение на наказванията ", която е към Министерството на правораздаването. Оказва се, че в ареста, макар пандемията, арестуваните би трябвало да споделят еднократни принадлежности, освен това не задоволителни на брой, тъй като администрацията на правосъдното министерство счита, че няма законово съображение да ги достави с принадлежности за хранене.

Казусът стига до съда, така като М.В.С. апелира дейностите на началника на Сектор " Арести " в Пловдив, с които е нарушена законовата възбрана наказаните и арестуваните да бъдат подлагани на изтезания, на грубо, нечовешко или унизително отношение.

М.С. е арестуван в ареста в Пловдив на 13 март 2020 година по досъдебно произвеждане, водено от районната прокуратура в града. В жалбата си той твърди, че на 16, 17 и 18  март е поискал лист и химикал, с цел да си напише молба за запознаване с материалите по следствието, преди мярката му за неотклонение да се гледа в съда. Охраната обаче му отхвърля. " Дори на 20 март казах на командира на поделение, който минава всеки работен ден, че изпускам период, който пъдя, той също ми отхвърли. Аз му споделих, че ще заведа дело за това, а той ми отвърна - ако искаш и в Страсбург заведи дело ", написа в жалбата. М.С. 

Човекът споделя още, че в ареста няма принадлежности " и бяхме принудени трима арестувани да се храним с ръце ". След седмица молби им дали 2 пластмасови лъжици за еднократна приложимост за трима души и им наредили да си ги пазят. " Аз отстъпих и двете лъжички на други арестувани, само че продължих да се храня с ръце, тъй като даже нямаше с какво да ги мием тези лъжички, а аз се безпокоя, да не прихванем нещо от някой ", написа още арестуваният. 

След няколко дни арестантите са преместени в друга килия, отново тримата дружно. Там е мръсно, а леглата и столовете - потрошени. Мъжете попитали постовия дали не може да бъдат преместени, а той дал отговор: " Абсурд "! Отказано им е да поучат и кофа, метла и лопата, с цел да почистят килията си. М.С. намерил парче ламарина на пода и почнал да се самонаранява. Един от съкилийниците му заблъскал по вратата и повикал защитата. Тръгнали да го извеждат от килията, като го удряли по гърба с палки и споделили на съкилийника - " Ако се реже отново, не чукай. Нека се реже ". Докторът по го напсувал. " Аз го попитах за какво ме псува. А той ми отвърна - в този момент в кабинета ще схванеш ". В последна сметка В.М.С. е превързан и върнат в килията.

Той се оплаква и че приятелката му, която пристигнала на рандеву, не била пусната да го види.

Охраната свидетелства, че тримата арестанти са държани 14 дни в първичната килия, до момента в който мине карантината им. Всеки задържан има дюшек, две одеяла и възглавница и всеки получава 2 чаршафа и калъфка против квитанция. Всяка неделя арестуваните получават дезинфектант, с цел да почистят, а поради пандемията килиите са дезинфекцирани по два пъти дневно. По разпоредба " администрацията на ареста няма обвързване да дава принадлежности за хранене на арестуваните лица. Въпреки това, на арестуваните лица се обезпечават пластмасови принадлежности за еднократна приложимост. Задържаните употребяват и персонални принадлежности за хранене, получават един път месечно безплатно сапун тоалетна хартия ", споделя служителят. И добавя, че втората килия, в която е настанен М.С. е била ремонтирана след недоволствата му.

Съдът приема, че жалбата в частта за неналичието на лист и химикал е неоснователна, защото за администрацията няма нормативно обвързване да обезпечава средства за писане. Според съда няма и доказателства, че свиждането с приятелката му е било осуетено.

Но магистратите отсъждат, че администрацията е длъжна да осигури необходимите условия за хранене - самостоятелен комплект принадлежности и съдове. Освен това по закон лишаване от независимост би трябвало да имат условия за поддържане на персонална хигиена, както и постелъчното им долни дрехи би трябвало да се сменя поне един път седмично. Затова и жалбата на М.С. е почетена по тези два пункта.

ПРОМЕНИ

Жалбите на пандизчиите против режима, при който изтърпяват присъдите си, както и наказванията им, наложени от охранителите, към този момент няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). По тях ще се произнасят единствено местните административни съдилища. Тези промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, бяха обнародвани в петък. Като втора инстанция ще се произнася отново локалния административен съд, единствено че в тричленен състав.

ГРОБИЩЕТО НЕ Е СЪД

Миналата седмица правосъдният министър Десислава Ахладова подреди инспекция по случай, на който публичност даде арбитър Мирослава Тодорова с отворено писмо. Става дума за арестуван, на който съдът е разрешил да участва на погребението на майка си, умряла от ковид. В отговор обаче от основните дирекции " Охрана " и " Изпълнение на наказванията " към Министерство на правосъдието тълкували закона и стигнали до извод, че тяхната работа е единствено да конвоират арестувани единствено до правосъдни здания. Тъй като гробището не е съд, те отказали да изпълнят правосъдното предписание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР