Задържаха компютърния специалист Петко Петков, който показа пробив в електронната

...
Задържаха компютърния специалист Петко Петков, който показа пробив в електронната
Коментари Харесай

Задържаха компютърен специалист, показал пробив в електронната система на Община Стара Загора

Задържаха компютърния експерт Петко Петков, който сподели пробив в електронната система на Община Стара Загора и опция да се източат персоналните данни на всички жители. Заради неговата проява беше спряна системата за записване в учебни заведения и детски градини в общината.

Петков е арестуван през вчерашния ден за период до 24 часа, осведоми юристът му Емил Георгиев, представен от БНР.

Компютърният експерт е разпитван по отношение на клип, оповестен в обществените мрежи, на който той демонстрира по какъв начин посредством системата за записване в детските образователни заведения може да се доближат данните на 235 000 поданици на Старозагорска област.

Според юриста му той единствено е желал да покаже казуса: "Проблемите са другаде. Те не са в това, което той е направил. Проблемите в най-голяма степен са в тези, които са градили тази софтуерна архитектура и явно са позволили една сериозна накърнимост ".

Тя е създадена от "Информационно обслужване " АД, които са известени, само че и до през днешния ден няма нито мнение, нито отговор, сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който упорства казусът да бъде отхвърлен.

"Трябва да го отстранят за лична сметка и понесат отговорност пред Община Стара Загора по тази причина, че са ни дали беззащитен програмен продукт ", съобщи Тодоров.

По случая е формирано досъдебно произвеждане против незнаен причинител за противоправно добиване на информация, а Прокуратурата би трябвало да реши дали да повдигне обвиняване против Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР