Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“.

...
Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „Белене“.
Коментари Харесай

Румен Петков: Който се противопоставя на строителството на АЕЦ „Белене“, иска да купуваме скъп ток

Задължително е стартирането на процедурата по строителството на АЕЦ „ Белене “. Всеки, който се опълчва на това, желае да принуждава обществото да си купува безценен ток.

Това съобщи пред медиите ръководителят на АБВ Румен Петков, който уточни още веднъж числата в микса при образуването на цената на тока – АЕЦ „ Козлодуй “ – 55 лева MWh, ВЕИ – към 320 лева MWh, Маришкия басейн – към 290 лева MWh, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ.

„ Ние не сме в обстановката „ Козлодуй “ или „ Белене “. Защото става дума за базови мощности и става дума за енергийната ни сигурност, част от националната ни сигурност. Затова, паралелно с незабавното пускане на построяването на „ Белене “, би трябвало да стартира работа по планиране, подготовка и пускане на построяването на два нови блока в „ Козлодуй “ “.

Румен Петков напомни, че АБВ упорства за оставките на Владимир Малинов, шеф на „ Булгартрансгаз “, на Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания ICGB и на Николай Павлов, шеф на „ Булгаргаз “ от две години с причини, които търпят непрестанно надграждане. Основният мотив за настояването на освобождение на Теодора Георгиева като изпълнителен шеф на ICGB е голямото закъснение на газовата връзка Комотини-Стара Загора. Петков напомни, че в края на 2019 година негово изявление в национална телевизия предизвика тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова да се включи също с желание да го опровергае. Тогава тя разгласи, че градежът на газовата връзка Комотини-Стара Загора върви в период и пускът й ще бъде октомври 2020 година и прикани ръководителят на АБВ да не всява непотребна суматоха. Петков през днешния ден назова това неистина, изрази неразбиране за какво забавянето на плана не тревожи в това число и актуалното държавно ръководство.

За Владимир Малинов, шеф на „ Булгартрансгаз “, Петков разяснява неналичието на изясненост по удвоената цена на разклонението на газовото трасе към Свищов, на Пирдоп-Златица-Панагюрище, както и на забавянето на плановете с сред 6 и 8 месеца.

Румен Петков дефинира освобождението на Николай Павлов като положително решение. Преди две години аргументите за гледище от страна на АБВ за уволнението му са две – промяна формулата на установяване цената на газа, което оскъпи горивото, както и неналичието на гласност при опериране на втората газова борса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР